Wanneer je goed voor jezelf zorgt heb je meer energie en tijd voor de dagelijkse dingen. Maar naast dat voor jezelf zorgen tijd kost, kan het ook behoorlijk prijzig worden. Daarom nu 10 budget tips hoe je voor jezelf kunt zorgen zonder hiervoor een lening af te moeten sluiten.

10 budget tips om goed voor jezelf te zorgen

1. Wandelen
Naar buiten de natuur in is altijd goed voor je, ook als het regent. Daarnaast is het ook goed voor je om even te bewegen. Dat hoeft niet super intensief, gewoon lekker een stukje wandelen does the trick.

2. Lezen
Even lezen vind ik altijd heerlijk. Het is rustgevend en tegelijkertijd leer ik er onwijs veel van. Je kunt boeken lenen van vriendinnen, de bibliotheek of een kobo Plus abonnement nemen. Op deze manier hoef je niet constant nieuwe boeken aan te schaffen en bespaar je dus geld en ruimte!

3. Zet je telefoon een dag uit
Dit is zelfs misschien wel een manier om geld te besparen 😉 want wanneer je de hele dag je telefoon uit zet kom je minder in de verleiding om bijvoorbeeld iets te kopen wat je via Instagram hebt gezien. Daarnaast geeft het gewoon heel veel rust in je hoofd als je niet de hele dag op je telefoon zit te kijken. Misschien is een hele dag nog een te grote stap, probeer dan eerst eens een (paar) uur.

4. Mediteren
Heerlijk vind ik dit. Even zitten en alleen maar focussen op mijn ademhaling. De gedachten die in me op komen zien, accepteren en loslaten. Ik voel me na een meditatie altijd ontzettend rustig en helemaal mezelf.

5. Een fijne ochtendroutine
Dit is vooral een tip voor diegenen onder ons (you know who you are) die altijd klagen dat ze te weinig tijd hebben om voor zichzelf te zorgen. Als je in de ochtend al meteen tijd maakt voor jezelf door iets eerder op te staan en die tijd hiervoor te benutten, start je je dag veel rustiger en voel je je de rest van de dag veel fijner. Probeer het maar!

6. Gezond eten
Yes, gezond eten is denk ik wel één van de beste manieren om goed voor jezelf te zorgen. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Door je bewust te zijn van het eten wat je naar binnen werkt en 80% van de tijd gezonde keuzes te maken zorg je al heel goed voor je lichaam. Eten moet je toch, dus waarom niet meteen op een manier waarop je voor jezelf zorgt <3

7. Schrijf alles op waar je dankbaar voor bent
Nog zoiets simpels; aan het begin en einde van de dag een paar minuten de tijd nemen om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Vaak vergeten we in de waan van de dag dat er zoveel is om blij mee te zijn, maar als je er even stil bij staat elke dag word je in één klap een veel gelukkiger mens. Ik gebruik hiervoor bijvoorbeeld Het Positieve boekje van Lucky Leaf (niet gesponsord, gewoon heel enthousiast).

8. Creëer een eerste-hulp-bij-een-dip-kit
Op het moment dat je in een dipje zit weet je vaak niet wat je nodig hebt om eruit te komen. Daarom is het fijn als je een eerste-hulp-bij-een-dip-kit hebt. Dit maak je zelf met een doos waarin je allerlei dingen doet waar je happy van wordt. Dit kunnen bijvoorbeeld inspirerende quotes zijn, een tijdschrift, een reep chocolade (die valt onder de 20% ongezonde keuzes), een cd met je favoriete muziek (yes ik ben old-school), een lieve kaart van een vriendin en misschien een mooie edelsteen die je opbeurt.

9. Zet me-time in je agenda
Zorg ervoor dat je jezelf een prioriteit maakt. Jij bent belangrijk om voor te zorgen, dus plan die tijd voor jezelf in je agenda in en behandel deze afspraak alsof het een date is met Chris Hemsworth. Dat zeg je ook niet zomaar af 😉

10. Zorg voor planten en bloemen
Bloemen en planten om je heen zorgen voor een veel beter gevoel. De ruimte voelt veel gezelliger, warmen en gezonder aan en het groen om je heen doet je goed. Als je er ook nog eens mindful voor zorgt, ben je heel erg bewust in het moment en ontspan je extra goed.

Wat ga jij doen om goed voor jezelf te zorgen?