Alles wat je aandacht geeft groeit. Waar ik dit de eerste keer las weet ik niet meer, maar het is zolang ik me kan herinneren de rode draad in mijn leven. Aandacht geven aan datgene waar je méér van wil en (in ieder geval probéren) geen aandacht geven aan datgene wat ik niet wil. Bedenk maar eens, als je veel denkt aan een plantje in huis, dan geef je het op tijd water, je zet het op tijd in een nieuwe pot en geeft het voeding wanneer het nodig is. Als je dit allemaal doet, dan groeit je plantje. Doe je dit niet, dan gaat het dood.

Heel simpel en zo toepasbaar op alle gebieden in het leven. Geef je aandacht aan relaties met mensen om je heen, dan groeien die relaties. Geef je aandacht aan je werk, hobby’s of sport; dan word je er beter in. Als je dus aandacht geeft aan de dingen waar je niet in wil groeien, dan groeit juist datgene wat je niet wil laten groeien. En nog beter gezegd; als je aandacht geeft aan iets anders, dan krijgt datgene wat je méér zou willen laten groeien juist minder tot geen aandacht. Needless to say laat je dan het verkeerde groeien.

Keuzes maken

Het komt allemaal neer op het maken van keuzes. Kiezen voor datgene waar je gelukkig van wordt, waar je plezier aan beleeft en waardoor jij als persoon kunt groeien. Want wanneer je aandacht geeft aan datgene wat je gelukkig maakt en plezier brengt, geef je automatisch ook aandacht aan jezelf. Ik vond het vroeger lastig om voor mezelf te kiezen. Dan dacht ik dat ik iemand anders tekort deed en juist méér aandacht moest geven aan iedereen om me heen. Ook als moeder is het gemakkelijk om in die valkuil te trappen, want vaak denken we als eerste aan het geluk van onze kinderen. “Als de kinderen maar gelukkig zijn, dan ben ik dat ook” gaat echt niet altijd op. Hun geluk draagt bij aan dat van jou, maar de enige wie jou gelukkig kan maken ben je zelf. En door voor jezelf te kiezen, goed voor jezelf te zorgen en gelukkig te zijn, laat je aan je kinderen zien hoe zij dit óók kunnen doen zonder afhankelijk te worden van een ander.

De enige die jou gelukkig kan maken ben jij zelf

Zoals jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw geluk, zijn anderen dat 100% ook voor hun eigen geluk. Jij kunt eraan bijdragen, maar dit kun jij het allerbeste door zelf ook ECHT gelukkig te zijn. Want wanneer jij ECHT gelukkig bent, heb jij een overflowing cup waar je (bijna) onuitputtelijk uit kun geven. Niet voor niets zeggen ze in het vliegtuig toch dat je eerst voor jezelf de zuurstof moet regelen en dan voor anderen. Want wanneer je eerst voor een ander zorgt kun je er misschien één of twee helpen, maar zorg je goed voor jezelf dan help je iedereen juist op de lange termijn. Wanneer jij echt gelukkig wordt van je werk en je dagelijkse leven, dan pas vul je jouw kopje elke keer weer bij. Dán pas kun jij echt goed voor anderen zorgen. En het inspireert anderen ook om gelukkig te zijn en voor zichzelf te zorgen. Is dat uiteindelijk niet wat je wil? Dat anderen voor zichzelf kunnen blijven zorgen, ECHT gelukkig kunnen zijn, ook als jij er (even) niet bent om ze te verzorgen?

Vind je het lastig om voor jezelf te kiezen en de tijd te maken om aan jouw dromen te werken? Doe dan gratis mee aan de Focus Course op 18 februari. In deze 5 daagse training help ik je de stappen te zetten die nodig zijn en word je nog een maand lang gesteund om door te blijven zetten. Zie ik je dan?