Voor je denkt dat ik een dierenbeul ben; dat ben ik niet. De kikker in kokend water is een metafoor voor iemand die gestrest is zonder het te weten, of iemand die zelfs al in een burn-out zit. Daar wil ik je vandaag graag wat meer over vertellen zodat jij op tijd de signalen herkent en uit het hete water springt.

De theorie

Wanneer je een kikker in kokend water gooit, springt deze er direct uit. Maar wanneer je een kikker in koud water zet en dit water heel langzaam verwarmd, blijft de kikker rustig zitten. Hij blijft zelfs zitten op het punt dat het water kookt en zo laat hij zich dood koken. De kikker merkt nauwelijks dat het water opwarmt en went zichzelf aan de nieuwe situatie. Hij blijft doorgaan, tot hij niet meer kan en het water zo heet is dat hij niets meer kan doen. Wat een domme kikker.

Gek genoeg is dat precies wat wij ook doen. Wij accepteren steeds een beetje nieuw werk, steeds een beetje meer kritiek en steeds een beetje meer stress en we passen ons aan de situatie aan. We zorgen ervoor dat we de situatie “handelen” en “morgen wordt het vast beter” of volgende week. Maar dat wordt het niet, want we zijn gewend aan dat beetje stress meer. Tot we zoveel op ons bordje hebben, dat we het niet meer aan kunnen en dan is het te laat.

Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft heel goed aan dat het te veel stress ervaart. Als je niet luistert mis je die signalen. Ik schreef eerder over hoe mindfulness mij helpt om succesvoller te zijn. Luisteren naar je lichaam is een (naar mijn mening belangrijk) onderdeel van “mindful” zijn. Je kunt dit doen door op korte momenten je hand op je hart te leggen en even bewust adem te halen. Voel hoe je lichaam reageert en let op de signalen die jij jezelf geeft.

  • Is je lichaam moe of heeft het juist veel energie?
  • Voel je je ziek of heel gezond?
  • Adem je snel of rustig?
  • Voel je je ongemakkelijk of juist prettig?
  • Klopt je hart heel snel of heel rustig?
  • Schiet je vaak in de verdediging of kun je goed omgaan met feedback?

Dit zijn maar een paar voorbeelden van dingen die je lichaam je aangeeft. Als je de tijd neemt om te luisteren en om te voelen hoe je je voelt, kun je op tijd rust pakken en even tijd voor jezelf maken. Wees niet de kikker in kokend water.

Luister jij goed naar je lichaam?