De scheiding tussen werk en privé bestaat niet, laat ik hier mee beginnen. We proberen krampachtig een soort knop in onze hoofden te creëren, waar we op drukken zodra het werk gedaan is en het tijd is voor plezier. Maar wat nou als je die scheiding eens helemaal los zou laten?

Als ik voor elke keer dat ik hoor “nee werk en privé houd ik strikt gescheiden” een euro zou krijgen, dan was ik nu miljonair.

Nou misschien geen miljonair, maar ik had bijna alle Vanilia-collecties in mijn kast kunnen hebben hangen (Vanilia is één van mijn favoriete winkels). Ik geloof absoluut niet in een scheiding tussen werk en privé. Als jij een rotdag hebt gehad op je werk, dan merk je dat thuis ook. Je hebt namelijk geen knop die je omzet waarna je je goed voelt. Je kunt het even volhouden om het te faken, maar geloof mij; dit gaat je opbreken.

Balans is de sleutel tot effectiever werken om je doelen te behalen

In plaats van krampachtig mijn werk en privé gescheiden te houden, heb ik een fijne balans wat voor mij prettig werkt. Balans is de sleutel naar rust, plezier en succes. We zijn geconditioneerd om vooral maar heel erg “druk” te zijn, daardoor houden we onszelf bezig met van alles en verlies je de balans snel uit het oog. 

Druk zijn is geen prestatie.

We zijn vergeten wat er echt toe doet en werken onszelf een slag in de rondte en waarom? Wat was jouw oorspronkelijke reden om te gaan doen wat je doet? Grote kans dat je meer vrijheid wilde, maar dit ervaar je niet door méér te werken. Dit ervaar je door balans te creëren.

Hoe creëer je dan balans?

Super leuk dat ik dat roep natuurlijk, maar hoe creëer je dan balans? 

  • Door vooral te vertrouwen op je gevoel. 
  • Opschrijven wat echt belangrijk voor je is en dáár naar gaan leven. Dus wil je meer vrijheid ervaren? Bekijk dan wat jij wil doen in je leven, wat je daarvoor nodig hebt en wat dit gaat kosten. 
  • Bepaal ook wat je wil doen (en laten) om dit te bereiken en ga dit in plannen [linkje naar artikel effectief plannen]. En dus naar je gevoel luisteren. 
  • Ben je moe; doe dan een stapje terug. Heb je juist heel veel inspiratie; gaan met die banaan! Dit is een kwestie van heel veel oefenen en echt dóen, ook als je het nog niet durft. 
  • Wanneer dit je niet zelf lukt, kun je altijd bij mij aankloppen voor hulp ❤.

Maar ik heb zoveel wat ik moet doen als moeder, onderneemster, partner…

De hoeveelheid wat je “moet” doen is een illusie. Als onderneemster zie je overal om je heen dingen die je zou moeten doen voor je bedrijf, maar uiteindelijk weet jij zelf het beste wat echt belangrijk is en wat er daadwerkelijk toe doet voor jou. Luister hierbij ook weer naar je gevoel. Waarvan voel jij dat het je verder gaat helpen en wat houd je tegen? Vergelijk jezelf ook niet met anderen, maar kijk wat voor jou werkt. 

Je hoeft niet dagelijks én Instagram én Facebook én je mail bij te houden, je bepaalt je eigen regels en je creëert je eigen balans.

Maar ik werk in loondienst: hoe creëer ik balans?

Juist dan is balans ontzettend belangrijk! Wanneer jij jouw ideale leven voor je ziet, hoe ziet dit er dan uit? En wat heb je daarvoor nodig? Vaak hoef je helemaal niet fulltime te werken om genoeg te verdienen om je ideale leven te creëren. Maar als je dat wel wil, dan mag dat natuurlijk ook. Dan (maar ook als je parttime werkt) is het vooral belangrijk dat je werk doet wat bijdraagt aan jouw geluk. Dat je doet waar je energie van krijgt in plaats van dat het je energie kost. Natuurlijk mag je er moe van worden, maar het is belangrijk dat je er wel voldaan en gelukkig op terugkijkt.

Meer tips over een evenwichtig leven als moeder, onderneemster, partner, vriendin en alle andere rollen die je in je leven vervult? Ik ben naast ervaringsdeskundige ook opgeleid om je hier mee te helpen. Schrijf je in voor mijn fanmail en ontvang om de week op maandag een steuntje in de rug van mij voor jou.