Een gewoonte is een prachtige manier om je te helpen zonder (veel) moeite je doelen te behalen. Wanneer je een gewoonte hebt of aanleert die bijdraagt aan jouw doel, heb je binnen no-time je doel behaald. Maar het tegenovergestelde is ook waar; gewoontes die je hebt die NIET bijdragen aan je doel houden je tegen. Die zorgen ervoor dat je je doel niet behaalt. Er is alleen één ding waar ik je echt voor wil behoeden; dat is het starten met een gewoonte die je niet zou willen puur omdat iedereen tegen je roept dat je hiermee moet beginnen. Ik ben helemaal voor om nieuwe dingen te proberen en om buiten je comfort zone te stappen, maar niet als het niet goed voelt.

Een gewoonte moet bijdragen aan geluk

Een gewoonte die dus niet bijdraagt aan je geluk, is geen gewoonte die je zou moeten nastreven. Een weekje proberen; prima. Maar bevalt het dan nog steeds echt niet, stop er dan mee en ga kijken wat wél bij je past. Zo ben ik bijvoorbeeld dol op mediteren. Even zitten, focussen op mijn ademhaling en verder niets. Loslaten en genieten. Maar niet iedereen vindt dat fijn. Sommige mensen worden er bijvoorbeeld heel onrustig van en dan werkt het juist averechts. Wandelen of juist fanatiek sporten kan dan een betere optie zijn.

Wanneer ben je gelukkig?

Ga dus bij jezelf na wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn. Ben je op dit moment al gelukkig? Top; wat kun je dan doen om dit gevoel te vergroten? Ben je op dit moment niet gelukkig, ga dan terug naar het laatste moment waarop je wel gelukkig was. Wat deed je toen (niet)? Is er een gewoonte waar je méér van kunt doen? Of is er een gewoonte die je nog niet hebt, maar die wel zou kunnen bijdragen aan jouw geluk? Zoals je ziet zijn er een heleboel vragen die je kunt stellen om te bepalen wat je kunt doen om meer gelukkig te ervaren.

Welke gewoonte kun&wil je nu gaan invoeren?

Zodra je weet welke gewoontes je kunnen helpen om meer geluk te ervaren, kies dan één gewoonte om mee te beginnen. Is er wellicht iets wat je met een hele kleine stap al anders kan doen? Voor mijzelf wil ik yoga een dagelijkse routine gaan maken. Om dit gemakkelijk te  maken kan ik er elke avond voor zorgen dat er ruimte is om yoga te doen, dat er een video klaarstaat van mijn yoga docent en dat mijn yoga kleding alvast klaar ligt. Daarnaast heb ik hele fijne oliën besteld die mij ondersteunen bij mijn beoefening. Doe ik dit al dagelijks? Nee. Maar dit betekent niet dat ik het nu al ga opgeven. Wat ik wel dagelijks doe is korte rek oefeningen in bed om mijn onderrug soepel te maken.

Elke dag één stap betekent dat ik aan het einde van het jaar 365 stappen heb gezet (en aan het einde van dit jaar zelfs 366!). En dat is een enorme sprong om in het vooruitzicht te hebben. Welke gewoonte wil jij nu gaan beginnen?