Een van mijn favoriete technieken om mee te werken als ik een heleboel taken heb om af te strepen op mijn to-do lijst, is de Pomodori techniek. Laat ik vooropstellen dat ik het liefst géén lange to-do lijst heb, maar soms heb je dagen dat er opeens allerlei taken op je bord bij komen. 

Wat is de Pomodori techniek?

Laat ik bij het begin beginnen. De Pomodori techniek is een handige techniek om in een korte tijd veel taken gedaan te krijgen. Om constant door te werken tot alle taken gedaan zijn is altijd een slechte keuze, want op een gegeven moment ben je uitgeput en is je concentratievermogen 0,0. Met de Pomodori techniek werk je een korte, afgebakende tijd met super focus aan één taak en neem je daarna een korte pauze. Dit herhaal je een aantal keer tot je een grotere pauze neemt en daarna kun je weer verder werken met de techniek.

De techniek dankt zijn naam aan de bedenker, die op zijn studentenkamer een kookwekker had in de vorm van een tomaat. Deze kookwekker gebruikte hij om de tijd bij te houden, zodat je echt gefocust aan de slag kunt zonder afgeleid te worden. Belangrijk is om echt alle afleiding tussendoor te weren. Dus geef door aan je collega’s of aan je gezin dat je geconcentreerd gaat werken, zet je timer en stel vragen uit tot ná het einde van de tijd. Zet je telefoon uit of op stil, sluit alle tabbladen op je computer die je niet nodig hebt en werk gefocust.

Een checklist voor jou om je Pomodori-dag op bij te houden.

Stap voor stap werken met de Pomodori techniek

De techniek is vrij rechttoe – rechtaan, maar om je te helpen een beeld te krijgen bij een dag werken volgens de Pomodori techniek heb ik het even stap voor stap voor je uitgewerkt. Je kunt ook het stappenplan hierboven downloaden en die naast je neerleggen wanneer je werkt met deze methode.

Belangrijk om mee te beginnen: Afleiding uitschakelen – telefoon uit, social media uit, zet wat te drinken klaar en geen geklets tussendoor 😉 

 1. 25 minuten werken aan taak 1
 2. 5 minuten pauze
 3. 25 minuten werken aan taak 2
 4. 5 minuten pauze
 5. 25 minuten werken aan taak 3
 6. 5 minuten pauze
 7. 25 minuten werken aan taak 4
 8. 15 minuten pauze
 9. 25 minuten werken aan taak 5
 10. 5 minuten pauze
 11. 25 minuten werken aan taak 6
 12. 5 minuten pauze
 13. 25 minuten werken aan taak 7
 14. 5 minuten pauze
 15. 25 minuten werken aan taak 8
 16. 30 minuten pauze 

Je hebt nu een halve dag werken erop zitten, je kunt deze stappen herhalen in de middag indien gewenst. Let wel op; gefocust werken kost veel energie dus plan niet te veel van deze blokken achter elkaar. Daarmee bedoel ik dat je niet hele weken volgens de Pomodori techniek aan het werk gaat, maar dat je dit gebruikt op de dagen dat je even extra focus nodig hebt.

Je ziet; je kunt met deze techniek ontzettend veel gedaan krijgen in een korte tijd. 4x 25 minuten werken is 1 Pomodori van 2 uur waarin je dus potentieel 4 taken kunt afstrepen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om 1 grote taak te kiezen voor de Pomodori dag en die op te delen in kleinere stappen van 25 minuten werk, denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een (of meerdere) videos voor YouTube. 

Laat me weten wat jij als eerste gaat aanpakken met de Pomodori techniek en wat je resultaat is!