Uren aan het werk, maar krijg je niets uit je handen? Waarschijnlijk ben je dan niet in flow aan het werken. Je kent vast de term “go with the flow” wel en gebruik je het misschien ook regelmatig om te beschrijven dat je met de wind mee waait. Maar wist je ook dat je flow kunt toepassen in je werk of dagelijkse bezigheden? 

Gelukkig met je werk dankzij flow

Wanneer je werkt vanuit flow ervaar je meer geluk dan wanneer je dingen niet vanuit flow doet. Dit komt doordat je iets doet waar je goed in bent en/of heel erg veel plezier in hebt. Ik vind het ontzettend jammer om te zien dat zo veel mensen reikhalzend uitkijken naar het einde van de werkdag en ‘s ochtends met moeite hun bed uitkomen om aan de dag te beginnen. Als je met plezier naar je werk gaat heb je juist zin om te gaan werken en vliegt de dag voorbij!

Hoe kom je dan in the flow?

Je krijgt het gevoel van flow door geconcentreerd bezig te zijn met een uitdagende activiteitdie past bij jouw specifieke talenten. Zo houd je controle over de situatie en zie je snel resultaat. Bovendien is het belangrijk dat je een duidelijk doel hebt welke past bij jouw persoonlijke visie. De ultieme flow ervaar je als alle elementen maximaal aanwezig zijn. Let wel op dat je niet te ver of te lang over je grenzen heen gaat; het is voor mij bijvoorbeeld echt een uitdaging om met getallen bezig te zijn, omdat het zo ver buiten mijn talenten ligt. Wanneer ik hier te lang mee bezig ben ervaar ik meer stress dan flow!

Ik heb besloten om alleen nog in flow te werken

Wat doe ik om flow te ervaren?

Allereerst werk ik voor mezelf en dat helpt natuurlijk wel. Ik kan zelf kiezen wanneer ik iets doe en ook óf ik het überhaupt doe. Er zijn een aantal zaken die ik moet doen die ik minder leuk vind (zoals aangifte), maar ook dat doe ik inmiddels vanuit flow. Als ik met een klant een deadline  afspreek, zorg ik ervoor dat die deadline ver genoeg in de toekomst ligt dat ik zonder stress kan werken op een moment dat het mij uitkomt. Ik weet van mezelf wat ik goed kan en waar ik minder goed in ben en ik neem alleen werk aan waarvan ik van te voren denk dát ik in flow kom. Als je niet voor jezelf werkt is het verstandig om werk te zoeken wat bij je vaardigheden past, waardoor ik op een ander belangrijk punt kom; doe jezelf nóóit anders voor in een sollicitatiegesprek dan je echt bent, want dan word je in ieder geval aangenomen op wie je bent en niet om wie je pretendeert te zijn. Het is ontzettend vermoeiend om de hele dag “schijn” op te moeten houden, je kunt beter niet aangenomen worden voor een functie die niet bij je past als je vanuit flow wilt werken.

Vragen om jezelf te stellen als je vanuit flow wilt leven

  1. Wat zijn mijn talenten?
  2. Waar ligt voor mij de uitdaging?
  3. Wat is mijn korte termijn doel?
  4. Wat is mijn lange termijn doel?
  5. Wat kan ik doen om controle te krijgen?
  6. Wie kan ik om feedback vragen?

Wanneer je antwoord hebt op deze vragen zul je zien dat je efficiënt én productief kunt werken en leven.

Werk jij al vanuit flow?