Etherische olie en mindfulness gaan voor mij hand in hand. Een olie pak ik niet even snel-snel tussendoor, maar hier maak ik bewust even tijd voor. Ik kies welke olie voor mij passend is, die ik wil inzetten om me te ondersteunen of waarvan ik de geur op dat moment gewoon heel fijn vind.

The basics

Even heel kort de basis. Hier zal ik later nog meer over bloggen, dus laat het me zeker weten als je hier interesse in hebt! Etherische olie is een puur, natuurlijk product (als je tenminste een goede kwaliteit olie hebt) en deze kun je gebruiken om je te ondersteunen op zowel lichamelijk als mentaal vlak. Ik gebruik met name de olie van dōTERRA omdat ik hiervan weet dat deze heel erg puur en kwalitatief goed is. Zo gebruik ik bijvoorbeeld pepermunt olie om me te ondersteunen als ik hoofdpijn heb en vind ik het fijn om een opbeurende of juist kalmerende olie te diffusen bij het slapen gaan (afhankelijk van waar ik op dat moment dus behoefte aan heb).

Een olie bewust inzetten, met een gericht doel en daarbij ook de intentie voor jezelf heel helder hebben, zorgt ervoor dat het je ook daadwerkelijk kan ondersteunen. Ik vind het zelf ontzettend interessant om me hierover meer in te lezen en ik heb hiervoor ook een online training gevolgd om er alles over te leren.

Mindful etherische olie gebruiken

Als ik dus een olie ga gebruiken, ben ik me heel bewust van mijn handelingen. Ik ben er zuinig mee, geniet van de geur en voel bewust het effect wat het op mij en mijn humeur heeft. Ik beleef dus met de olie het moment. En voor mij is dat ook de basis, de kern van mindfulness. Bewust zijn van het heden. Niet bezig zijn met het verleden of met wat de toekomst je gaat brengen, maar kijken naar het NU. Waar heb ik NU behoefte aan.

Ik gebruik hierbij veel van mijn zintuigen; wat voel ik, zie ik en vooral; wat ruik ik. In sommige gevallen ook wat proef ik, zoals bijvoorbeeld als ik in de ochtend een druppel citroen olie door mijn water meng. Dit is ook vergelijkbaar met bijvoorbeeld het maken van een kop matcha thee, het baken van een taart, mediteren of wandelen in het bos zonder telefoon; dit alles brengt mij direct weer aanwezig in het moment. Genieten van alles wat er is zonder de zorgen over de toekomst; dat is wat mij rust geeft.