Work

Gedachten die mij tegenhielden om te beginnen met ondernemen

Mijn onderneming is niet op dezelfde dag ontstaan als dat ik het in mijn hoofd had bedacht. Ten minste, ik had bedacht dat dit wel leuk zou (kunnen) zijn, dus in mijn hoofd bestond het al wel, maar tot de bewuste inschrijving bij de KvK heeft wel even wat tijd gekost. Daar zijn heel wat nachten (zeg maar jaren) overheen gegaan. En helemaal het bedrijf zoals deze nu bestaat; daar kon ik tot voor kort alleen maar van dromen. Inmiddels weet ik precies waar ik me door tegen liet houden. De dingen waarvan ik dacht dat ze me écht tegenhielden, maar inmiddels weet ik dat dit precies is wat ze waren. Gedachten; want ik dácht dat ze me tegenhielden. Dit is meteen een bewijs van hoe de wet van aantrekking werkt. Als je maar genoeg gelooft dat je iets niet kunt, dan kun je het ook niet omdat je het niet eens probeert. Gelukkig weet ik inmiddels beter, maar ik deel graag de belemmeringen die ik voelde met je.

Mijn aller eerste bedrijf

Tijdens mijn studie en vlak daarna had ik een bijbaantje voor mezelf gecreëerd als bijles docent. Gaf mij een boek en ik kon het uitleggen. Mijn focus lag op Engels, maar andere vakken waren geen probleem. Wat ik namelijk had “ontdekt” was dat het niet perse lag aan de kennis van de leerling of aan het talent; het lag 99% van de keren bij het zelfvertrouwen. En laat ik nou heel goed zijn in het geven van zelfvertrouwen! Al snel had ik een leuk groepje vaste klanten, maar een écht bedrijf was het niet te noemen; het verdienmodel was niet te doen en per uur hield ik er misschien 5 euro van over. Leuk als bijbaantje, maar als fulltime bedrijf ging dat hem niet worden. Al snel koos ik dus een baan in loondienst en dat heb ik een aantal (ongelukkige) jaren volgehouden. Ergens wist ik wel dat ik een eigen bedrijf wilde, maar wat dan? Goed, dat ik me realiseerde dat ik tekstschrijver wilde worden en uiteindelijk coach; dat weet je inmiddels. Maar waarom heeft het zo lang geduurd?

Belemmerende overtuigingen

Ik noemde het al eerder, ik liet me tegenhouden door een heleboel gedachten. Welke gedachten dit onder andere waren zet ik nu even voor je op een rij.

  1. Er zijn al zo veel tekstschrijvers (en coaches). Ja, je hoeft maar op tekstschrijver of coach te googelen en je vindt er meer dan voldoende. Waarom zou ik dan proberen ook tekstschrijver te worden, want er is zo veel concurrentie!? Nou, wat bleek; er zijn dan misschien wel veel tekstschrijvers, er is ook een heleboel behoefte aan tekstschrijvers. Bovendien is iedereen uniek en spreekt de schrijfstijl van de één iemand wel aan en de schrijfstijl van de ander juist weer helemaal niet. Laat je dus niet tegenhouden door het feit dat er veel anderen hetzelfde doen; dit laat alleen zien dat er een markt is voor wat je wil gaan doen.
  2. Wie zit er op míj te wachten? Ik was ervan overtuigd dat niemand op mij zat te wachten en al helemaal niet op mijn diensten. Iedereen kon toch immers teksten schrijven? Dit bleek dus ook helemaal niet waar te zijn, de dag dat ik me inschreef had ik al direct een klant voor een vertaal opdracht Nederlands – Engels; iets waarvan ik dacht dat iedereen dat wel kon. Ik realiseerde me hierdoor dat iets waarvan je denkt dat iedereen het kan, dát is juist JOUW unieke talent!
  3. Ik ben nog véééél te jong. Deze overtuiging had ik vooral over het coach gedeelte, want daarvoor moest je minimaal 45 zijn geweest, de wereld rond hebben gereisd en het vooral gewoon heel veel levenservaring op hebben gedaan. Ook dit bleek niet waar te zijn; toen ik me inschreef als tekstschrijver zag ik zelfs jongere meiden dan ik die anderen coachten. De opleiding had ik afgerond, dus officieel was ik al coach maar dacht ik dat niemand zo’n jonge coach zou willen. Niets is minder waar; je inspireert en motiveert juist BETER als je meer aansluit op je doelgroep. Startende onderneemsters passen dus precies bij mij, omdat ik dit proces zelf nog super vers in mijn geheugen heb staan. En ook hierbij geldt; het ligt vooral aan je zelfvertrouwen en als ik iets goed kan, dan is het zelfvertrouwen opbouwen.
  4. Als ondernemer verdien je te weinig. Ja, deze overtuiging heeft me héél lang tegen gehouden. Ik had (en heb nog steeds) vaste lasten, inmiddels 2 kinderen en dingen die ik wilde kunnen doen. Als ondernemer zou ik dit nooit kunnen doen. Want ondanks dát ik getrouwd ben; mijn inkomen is net zo belangrijk voor het huishouden en konden we niet missen. Toen ik begon met ondernemen dacht ik dit “leuk ernaast” te doen, maar al snel had ik de smaak te pakken en wilde ik dit fulltime kunnen doen. Dit was een behoorlijke sprong in het diepe kan ik zeggen, helemaal met de grote investering die ik tegelijkertijd had gedaan in een business coach. Tja, inmiddels weet ik dat je met een goed plan net zo veel (en zelfs meer) kunt verdienen als ondernemer dan in loondienst.
  5. Wat nou als ik faal? Daar was ik vooral heel bang voor. Want een eigen bedrijf beginnen, dat van de daken roepen en vervolgens te moeten stoppen; dat leek me het ergste wat er was. Dat zou betekenen dat ik zou falen als ondernemer, maar vooral als mens. Een typisch voorbeeld van een fixed mindset die ik heel snel heb leren ombuigen naar een growth mindset; falen is een mooie kans om te leren en te groeien. Want zonder fouten te durven maken, kun je ook nooit iets nieuws leren. Dus nu spring ik elke dag weer in het diepe, laat ik me inspireren, blijf ik investeren en ja; soms gaat het mis. Maar dat is oké zolang je ervan leert.

Dit waren mijn 5 grootste belemmeringen, waar ik me onnodig lang door heb laten tegenhouden. Ik ben ontzettend blij en trots dat ik de stappen heb gezet die ik heb gezet, ondanks de angsten die ik voelde. En natuurlijk heb ik nog weleens last van een Gremlin die me dit soort gedachten influistert, maar daar ben ik me nu van bewust en daardoor kan ik hem zachter zetten en naar mijn gevoel luisteren. Want mijn gevoel; dat heb ik leren vertrouwen omdat het me de juiste kant op stuurt.

Waardoor laat jij je nu nog tegenhouden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *