Vorige week deelde ik ook al een artikel over hoe ik geloof dat je gelukkig kunt worden. Vandaag wil ik wat dieper in gaan op wat gelukkig zijn in mijn ogen is. Een belangrijk onderdeel van gelukkig zijn is jezelf accepteren. Jezelf accepteren houdt in dat je jezelf niet meer anders voordoet dan je daadwerkelijk bent. Niet tegenover anderen, maar vooral niet tegenover jezelf.

Humor om mezelf te verbergen

Als ik heel eerlijk kijk naar mezelf, dan heb ik jarenlang humor gebruikt om maar niet mijzelf te laten zien. Ik hield ontzettend veel binnen en was vooral rebels om maar een soort identiteit te creëren voor mezelf. Humor en mezelf afzetten tegen de gevestigde orde was een manier om niet alles van mijzelf te hoeven laten zien. Want het is gemakkelijk om te doen alsof. Als er dan kritiek komt raakt het niet, want je bent het niet zelf. Maar op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik er alles behalve gelukkig van werd. Ik ben op ontdekking gegaan en elke dag ontdek ik weer iets nieuws over mijzelf. En inmiddels weet ik dus ook, dat gelukkig zijn, jezelf accepteren is.

Maskers af, kwetsbaarheid aan

Hoe vaak doen we een masker op als we naar buiten gaan? En nee, dan heb ik het niet over een carnavals masker of een dikke laag make-up, maar een soort energetisch masker. Maan zong het ook al in een onwijs mooi nummer; “Ze huilt maar ze lacht”. Prachtig en ontzettend toepasselijk. Want als iemand vraagt hoe het met je gaat ben je vaak geneigd om te antwoorden met goed of prima, zelfs als het even niet zo goed met je gaat.

Maar hoe zou het zijn om jezelf te zijn? Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je geen maskers opdoet en 100% jezelf bent je echt gelukkig bent. En natuurlijk heb je verschillende onderdelen van jezelf die op verschillende tijden laat zien. Want jij als moeder bent misschien wel heel anders dan jij op je werk. Om jezelf te zijn moet je wel goed weten wie je bent. Je bent echt niet de enige als je daar niet één twee drie een antwoord op weet. Want door al onze rollen en al onze maskers vergeten we steeds een beetje wie we zijn.

gelukkig zijn is jezelf accepteren

Ontdekken wie je bent

Gelukkig kun je weer ontdekken wie je bent en kun je jezelf weer beter leren kennen. Bekijk eens eerlijk, zonder oordeel; waar word jij gelukkig van? Waar krijg je energie van en wat kost je energie? En wat vind jij ECHT belangrijk? Nadat je ontdekt wie je bent en wat je belangrijk vindt, komt het volgende aspect van jezelf laten zien; je moet namelijk ook nog accepteren wie je bent.

Gelukkig zijn is jezelf accepteren

Jezelf accepteren om te zijn en laten zien wie je bent, wie jouw authentieke zelf is, kost tijd. Tijd en oefening. Je kunt het op onwijs veel verschillende manieren aanpakken. Zo kun je bijvoorbeeld:

Wil je graag begeleid worden in het accepteren van jezelf en daarbij ook ontdekken hoe je helemaal je zelf kunt zijn en laten zien? Dan heb je geluk, want sinds kort is het weer mogelijk om hiervoor met mij samen te werken. Ik help je over de drempel, ondersteun je waar nodig en samen met de groep gaan we onze angsten en belemmeringen loslaten.

Ben jij er klaar voor om jezelf te accepteren?