Je kent het vast wel; die dingen die je jezelf voorneemt om te doen maar die er niet van komen. Je stelt het continu uit, komt er niet aan toe om het op te pakken, je hebt nu geen geld/tijd/niet de juiste spullen of je weet gewoon niet waar je moet beginnen dus je laat het er maar bij. Er is altijd wel een reden om het níet te doen, maar daar doe je jezelf geen plezier mee. Daarom deel ik nu een lijstje met tips die mij altijd helpen om dingen voor elkaar te krijgen!

10 tips om jezelf te motiveren

  1. Maak een planning; let er wel op dat je planning haalbaar is binnen de tijd die je jezelf ervoor geeft.
  2. Breek grote taken in kleine opdrachten, zo lijkt een groot doel opeens veel meer binnen bereik
  3. Start met iets kleins of simpels en kom in “de flow”. Als je eenmaal iets hebt gedaan ben je op gang gekomen en vaak komen de volgende taken dan vanzelf
  4. Leef in het nu. Het is goed om doelen voor de toekomst te hebben, maar vergeet niet dat je om die te bereiken nú iets moet doen. Daarnaast is vaak de reis naar je doel toe minstens net zo leuk als het bereiken van je doel (tenzij je doel een schoon huis is en de reis betekent dat je moet schoonmaken)
  5. Omring jezelf met positiviteit. Mensen die je steunen, motiverende quotes of een moodboard met alles wat je wilt bereiken; als het jou maar vooruit helpt!
  6. Probeer het niet perfect te doen, als je meteen verwacht dat iets perfect gaat dan zet je jezelf klaar voor een teleurstelling. Veel dingen hebben oefening nodig voor het echt goed gaat, dus laat jezelf niet uit het veld slaan als het niet meteen lukt.
  7. Maak er een gewoonte van. Mensen zijn gewoontedieren en ja, jij dus waarschijnlijk ook. Als je er een gewoonte maakt om op een vast moment aan je doelen te werken, dan ga je dat ook sneller werkelijk doen.
  8. Doe het voor jezelf en niet voor iemand anders. Als je een doel voor jezelf stelt terwijl je er niet 100% achter staat, is de kans erg klein dat je het doel ook gaat halen. Bedenk dus eerst of je het écht zelf wil.
  9. Beloon jezelf. Het klinkt misschien heel kinderachtig, maar als je een groot doel hebt waar je naartoe werkt, duurt het soms heel lang voor je dit hebt bereikt. Om tussendoor tóch je motivatie vast te houden kun je jezelf bij (kleine) overwinningen belonen. Pas wel op dat je jezelf wel met iets “passends” beloont, want als je doel is om 10 kilo af te vallen is een puddingbroodje niet zo’n handige beloning…
  10. Schrijf een to-do lijstje en streep alles door wat je hebt gedaan. Ik vind bijna niks zo fijn als weer een dingetje van mijn to-do lijst af te strepen.

Wat doe jij om gemotiveerd te blijven?