Selecteer een pagina

Een paar weken geleden heeft een klant me erop gewezen dat ik ‘Dankje’ zei op een compliment dat ik kreeg en ze raakte er door geïnspireerd. Toegegeven: Ik was een beetje verward door haar reactie. En ik zei ‘Is dat niet normaal om te zeggen?’ en ze zei verder dat de meeste mensen dingen zeggen als ‘nee, want..’, of ‘was in de sale’, of ‘is al heel oud’, of – in het ergste geval – heel erg nerveuze gaan lachen, of zich totaal geen houden weten te geven als ze een welgemeend compliment ontvangen.

En deze dame heeft gelijk. Het is echt een groot probleem. En de afgelopen paar weken heb ik dit zeer bijzonder fenomeen geobserveerd en ik heb jullie wat verhalen te vertellen. Afgelopen weekend had ik een feestje en complimenteerde een aantal mensen met hun outfit. NIEMAND nam normaal een compliment aan.

Zoals bijvoorbeeld echtgenoot van een klant van mij. Ik zei hem dat hij er goed uit zag in zijn business pak en hij vertelde mij meteen dat het pak al 100 jaar oud is en toe aan vervanging, dat de binnenvoering er verwassen uit zag. En weg is de good feeling die ik wilde overbrengen. Maar serieus.

Een paar dagen later kwam ik een vriendin tegen: Ik vertelde haar dat ze onwijs goed is haar werk en ook zij wist zich niet meteen een houding te geven en werd ongemakkelijk. Ik had diezelfde avond een style call met een klant en ik gaf haar een compliment in haar enorme transformatie die ze heeft doorgemaakt op alle fronten van haar leven en ze gaf het compliment meteen terug.

Het maakt niet uit of het een compliment is gebaseerd op acties of op uiterlijk. In beide gevallen weet vrijwel niemand hier normaal op te reageren. Dus hier een kleine reminder. Antwoord met “Dankje” en verder niets, niet afbuigen, niet neerbuigen, niet terug wuiven, niets van dit alles.

En het erge is, niet alleen vrouwen maar mannen net zo erg. Dus hier is de deal nu je deze blog hebt gelezen is dat als mensen je complimenteren, zijn ze oprecht en je het compliment accepteert en zonder verdere excuses en verhalen.

De volgende keer dat iemand je een compliment geeft, accepteer het. Het is namelijk heel vreselijk dat als iemand de moeite doet om jou te wijzen op iets wat voor een ander onwijs inspirerend is, je dit niet kunt aannemen. STOP met jezelf te beledigen en je zelfvertrouwen te verpletteren door iemands vriendelijke woorden tegen jezelf af te strepen. De volgende keer dat diezelfde persoon je een compliment wil geven zal hij/zij het waarschijnlijk niet zo snel meer doen, als je niet het fatsoen hebt om gewoon te bedanken.

Kun je me beloven dat je het op z’n minst gaat proberen? Probeer het eens en laat me weten hoe het gaat.

Ciao!
Tot de volgende blog!

Dit artikel is geschreven voor Felicity van More to Match. Lieve, dierbare vriendin en een onwijs getalenteerde styliste. Wil je bijvoorbeeld meer weten over hoe jij jouw persoonlijkheid kunt laten zien? Neem dan zeker eens contact met deze inspirerende vrouw op <3