Selecteer een pagina

Ik heb de afgelopen jaren onwijs veel geleerd over hoe ik meer vrijheid voor mezelf kan creëren. In mijn vorige post kon je lezen wat vrijheid voor mij betekent en dat veranderen daarin een grote rol speelt. In dit hands-on vervolg wil ik je de belangrijkste handvatten geven die ik gebruik om ervoor te zorgen dat ik de vrijheid heb die ik wil. Van sommige manieren had ik in het begin mijn twijfels, maar toen ik ze eenmaal toepaste in mijn dagelijkse leven zag ik direct een verandering. Ik hoop je hiermee te inspireren om voor jezelf óók meer plezier en vrijheid te creëren!

Gevoel van vrijheid bovenaan de berg

Foto gemaakt door Mandy van Tales of You tijdens de Zakenmeisje Getaway in Lissabon

Hoe creëer ik meer vrijheid voor mezelf?

Laat ik bij het begin beginnen; allereerst heb ik voor mezelf gedefinieerd wat vrijheid voor mij betekent. Kort gezegd betekent vrijheid voor mij plezier hebben in wat ik doe, de mogelijkheid hebben om te veranderen wanneer ik daar behoefte aan heb en vooral tijd hebben voor alles wat ik belangrijk vind. Tijd voor mezelf, tijd voor mijn gezin en kunnen doen waar ik gelukkig van word. De tips hieronder heb ik zelf toegepast in mijn leven en heb hiermee dus de vrijheid gecreëerd waar ik behoefte aan heb.

  1. Plannen – Ik weet; een planning maken klinkt juist heel erg strikt en beperkend op het gebied van vrijheid. Maar door juist een planning te maken van wat ik wíl doen zorg ik ervoor dat ik duidelijk heb welke taken ik te doen heb, hoeveel tijd ik eraan wil besteden en vooral zie ik hoeveel tijd ik vrij heb om te doen waar ik behoefte aan heb. Plannen is sowieso met kinderen een must, maar tegelijk zorgen zij er het vaakst voor dat de planning in de war wordt geschopt ;). Mijn manier van plannen wijkt wel af van de standaard manier; ik werk bijvoorbeeld niet met to-do lijstjes per dag maar juist met welk gevoel ik wil hebben gedurende de dag. Hierover deel ik later nog een artikel.
  2. Effectief werken – Het zusje van productief en efficiënt werken noem ik haar. Wanneer je productief en efficiënt werkt (ook heel handig natuurlijk), zorg je ervoor dat je héél veel taken gedaan krijgt in vaak een korte tijd. Een productieve dag voelt vaak super fijn, omdat je veel van je to-do lijst kunt afstrepen en wanneer je het efficiënt doet heb je er ook nog eens weinig tijd voor nodig. Maar zoals ik al zei, werk ik niet met to-do lijstjes. Effectief werken houdt in dat je je bezig houdt met de belangrijkste taken. Je kijkt kritisch naar welke zaken je écht vooruit helpen en welke niet, om vervolgens méér te doen van wat je vooruit helpt en minder van wat je niet vooruit helpt. Zo kan een dag heel productief zijn als je je hele huis hebt gepoetst, de was hebt gedaan, al je mails hebt beantwoord en veel hebt gereageerd op social media, maar dan ben je vooral heel druk geweest. Dat voelt voor mij niet als vrijheid.
  3. Money mindset – Wanneer je je financieel onder druk voelt staan, voel je je niet vrij. Vrijwel alles kost geld en wanneer je geen geld hebt kun je dus veel dingen niet doen. Natuurlijk zijn er ook genoeg dingen die gratis of goedkoop zijn en die óók leuk zijn, maar als je elke keer 10x een euro moet omdraaien voor je deze uitgeeft voelt dat toch beperkt. Werken aan mijn money mindset heeft ervoor gezorgd dat ik me juist financieel vrij voel en dat ik me geen zorgen meer hoef te maken om geld. Mijn lessen hierover deel ik in de Money Mindset Cursus.
  4. Vroeg opstaan – Dit was voor mij voorheen het tegenovergestelde van vrij zijn; de wekker vroeg zetten om er vervolgens uit te gaan. In de tijd dat ik in loondienst was betekende vroeg opstaan dat ik naar mijn werk moest om vervolgens uitgeput thuis te komen. Inmiddels is de ochtend juist het moment om even iets voor mezelf te doen. Te mediteren, te schrijven, een kaartje te pakken en lekker rustig te genieten van een kopje koffie (nadat ik een groot glas water heb gedronken). Door mijn ochtenden relaxt te starten voelt mijn hele dag rustiger en voel ik me dus juist vrij! Mijn ochtend routine is dus erg belangrijk voor mijn gevoel van vrijheid.
  5. Me time – Een vrij logische stap, maar wel iets wat ik gemakkelijk vergat. De hele dag was ik aan het rennen om het iedereen naar de zin te maken en ik vergat vervolgens mezelf. Nu plan ik bewust tijd voor mezelf in en neem ik dus de tijd om goed voor mezelf te zorgen. Ik ga lekker naar de kapper, schoonheidsspecialiste (allebei dezelfde persoon overigens, Jaimie van Jaimie’s Hair & Beautycare in Malden), ik ga wandelen en soms ook gewoon even lekker een boek lezen. Laatst ben ik ook met mijn man een paar dagen naar Stockholm geweest om weer helemaal tot rust te komen. Door dit te doen en me niet schuldig te voelen over de dingen die ik had kunnen doen, voel ik me ultiem vrij.
  6. Persoonlijke ontwikkeling – Ik investeer veel in persoonlijke ontwikkeling. Op elk gebied wil ik mezelf in beweging houden en leer ik dus heel veel bij. Zowel voor mijzelf, maar ook voor mijn bedrijf. Voor mijn bedrijf volg ik bijvoorbeeld nu een cursus over Marketing zonder social media en start ik in juni met een cursus over het lanceren van producten en diensten. Ik geniet hier minstens net zoveel van als een schoonheidsbehandeling en het helpt direct mijn bedrijf weer verder. Win-win dus!

Er zijn vast nog meer dingen die ik doe (of heb gedaan) om aan mijn gevoel van vrijheid te werken, mocht ik die later nog bedenken dan vul ik deze lijst weer aan.

Wat doe jij om je vrij te voelen?