Hoe houd je het vol als ondernemende vrouw? Die vraag krijg ik echt heel regelmatig. Want naast ondernemer ben ik ook nog moeder, vrouw-van, vriendin en nog zóveel meer. Als je erover nadenkt zijn dat echt heel veel ballen om hoog te houden. Ik kan me voorstellen dat wanneer je er ook zo naar kijkt, dat het allemaal wel heel erg veel lijkt. Overwhelming misschien zelfs. Maar wanneer je er op een andere manier naar leert kijken en er anders mee om leert gaan, dan valt het echt reuze mee!

Alle ballen verzamelen

We willen graag alle ballen hoog houden. Door de druk van buitenaf en de druk die we onszelf opleggen. Het liefst ook nog alles perfect doen (maar kleine spoiler; perfect bestaat niet, dus fuck perfect). Voor we het weten liggen we uitgeblust op de bank te wachten tot we naar bed mogen. Herkenbaar? Zo lag ik er 2 jaar geleden ongeveer wel bij; een hele dag gewerkt, daarna druk met eten koken, samen de kinderen op bed leggen, sommige avonden sporten en andere avonden op de bank tot het 10 uur was en ik naar bed mocht. Maar met het begin van mijn ondernemersavontuur kwam ook een totaal andere mindset; ik bepaal toch zelf wat ik wél en wat ik niet doe? Op dat punt heb ik alle ballen verzameld, bekeken wat voor mij echt belangrijk is en de ballen die dat niet waren laten vallen. Hierover nam ik eerder een video op voor YouTube over hoe ik alle ballen hoog houd als ondernemende moeder.

Hoe houd ik het dan vol?

Allereerst natuurlijk door heel goed te plannen en te organiseren. Zoals je misschien weet werk ik in blokken waardoor ik veel efficiënter kan werken. Hierdoor krijg ik meer gedaan in veel minder tijd. Bovendien kijk ik dus heel goed naar de dingen die ik wil doen of zij bijdragen aan mijn grotere missie. Om vervolgens alleen die dingen te doen die er toe doen, effectief werken dus. Die combinatie zorgt ervoor dat ik op dit moment maar 3 dagen werk en de andere dagen met mijn kinderen, gezin of met mezelf doorbreng. Dat brengt me bij een tweede punt; goed voor mezelf zorgen. Quality me-time is echt mijn top-prioriteit geworden, want ik heb geleerd dat je alleen voor anderen kunt zorgen als je goed zorgt voor jezelf. Een beetje hetzelfde principe als de uitleg die je altijd in het vliegtuig krijgt; eerst je eigen mondkapje op en dan pas de rest. Binnenkort komt er een YouTube video van mij online waarin ik deel wat ik doe om goed voor mezelf te zorgen.

Focus op dat wat echt belangrijk is

Door te focussen op die zaken die er echt toe doen, maak je veel meer impact. Voor jezelf, je omgeving (gezin, vrienden en familie) en voor je klanten. Mijn focus heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer zelfvertrouwen heb gekregen, omdat ik me veel minder laat afleiden door wat andere mensen doen, vinden of denken. Over 2 weken (24 juni) geef ik voor de laatste keer gratis de online Focus Course, waarin ik je in 5 dagen leer om de dingen los te laten die je niet vooruit helpen en juist te focussen op jezelf. Voor meer zelfvertrouwen, impact en vooral; plezier!