Het is makkelijk om je mee te laten voeren door de gang van alledag. Ja te zeggen tegen de mensen om je heen, ook wanneer je het eigenlijk helemaal niet eens bent met wat er gezegd of gevraagd wordt. Om zonder na te denken gewoon te doen wat er van je verwacht wordt. Het kan lastig zijn om juist te kiezen voor je eigen weg, je eigen mening of om je los te weken van alles wat er om je heen gebeurt. Terwijl niet jezelf zijn juist heel veel energie kost!

Heel veel werk

Het is heel veel werk om jezelf anders voor te doen dan wie je werkelijk bent. Je moet constant voldoen aan het beeld wat je bij anderen van jezelf hebt geschept en dit kan heel ver van jezelf af liggen. Vaak doe je dit onbewust, zowel op privé gebied bij vrienden en familie als op je werk. Op je werk is het vrij logisch, je conformeert jezelf aan wat er van je verwacht wordt van je werkgever. Als dit heel ver van jezelf af ligt, ben je aan het einde van je werkdag helemaal uitgeput. Wellicht heb je dan werk gekozen wat eigenlijk niet bij je past, of ben je bij een bedrijf gaan werken wat heel andere waardes heeft dan jijzelf.

Ook bij je vrienden kan het zijn dat je jezelf niet echt laat zien, maar in plaats daarvan een beeld van jezelf toont. Je houdt misschien je mening voor je omdat je bang bent om uitgelachen te worden of je doet juist heel uitbundig omdat je denkt dat dit van je verwacht wordt, terwijl je van jezelf een heel introvert type bent. Dan kost een avondje “gezellig” bij vrienden zijn heel veel energie, maar eigenlijk zou het juist heel veel energie moeten opleveren!

Hoe houd je energie over aan het einde van de dag?

Hoe zorg je er dan voor dat je juist energie krijgt van je dagelijkse bezigheden? In mijn optiek doe je dat door dicht bij jezelf te blijven. Vraag jezelf af of de dingen die je doet wel echt bij je passen. Voel bewust hoe je je voelt aan het einde van een (werk)dag. Voel je je blij? Dan heb je die dag iets gedaan wat hele dicht bij jezelf ligt. Bedenk dan wat dit is geweest en probeer situaties op te zoeken waarbij je dit weer kunt doen. Het kan zijn dat dit betekent dat je uiteindelijk ander werk gaat zoeken, of een hobby gaat uitoefenen waarbij je andere mensen leert kennen. Verandering kan heel eng zijn, maar als je hierdoor dichter bij jezelf komt te staan dan is de sprong het meer dan waard. Je voelt je energieker, vrolijker en er komt meer uit je handen als je met iets bezig bent waar je ook werkelijk van houdt. Denk er wel aan, zoals met elke verandering in je leven; verander geleidelijk één ding tegelijk en probeer niet alles in één keer aan te pakken.

Een paar open deuren die je in moet trappen om dicht bij jezelf te blijven;
* doe alleen dingen waar je blij van wordt
* leg je niet zomaar neer bij een situatie
* schrijf op waar je energie van krijgt
* stop met dingen doen die je niks opleveren
* creëer rust en ruimte voor jezelf om jezelf te zijn. Een ander doet dit niet voor je!
* wees meteen jezelf als je nieuwe mensen ontmoet. Zo zorg je ervoor dat je alleen door mensen omringd wordt waar je uiteindelijk energie van krijgt

Hoe zorg jij ervoor dat je jezelf kunt zijn?