Als kind hoorde ik vaak dat het niet uitmaakte wat ik later wilde worden, als ik maar gelukkig was. Maar hoe word je dan gelukkig? Het antwoord op die vraag is niet voor iedereen hetzelfde, maar er zijn wel richtlijnen die je kunnen helpen. Waar de een heel gelukkig wordt van auto’s kan de ander daar juist heel ongelukkig van worden. Er is dus niet een eenduidig antwoord op de vraag. Bovendien is het ook een te uitgebreid antwoord om in één blog te beschrijven, dus ik ga hier een reeks van maken 🙂

Wat is “gelukkig zijn”?

Om de vraag te kunnen beantwoorden, moet er eerst een definitie zijn van wat gelukkig zijn dan is. Ik ben ervan overtuigd dat er meerdere niveaus van “gelukkig zijn” zijn. Zo heb je het niveau dat je gelukkig bent met iets om je heen; een nieuwe auto, zonneschijn, lachende kinderen. Iets wat je een fijn en blij gevoel geeft maakt je op een bepaald niveau gelukkig. Heel fijn natuurlijk als je hier al je geluk me kunt bereiken, maar tegelijk is je geluk dan afhankelijk van externe factoren. Want wat als je auto stuk gaat of gestolen wordt? Wat als het gaat regenen of als de kinderen “vervelend” doen? Dan is er nog een dieper niveau van gelukkig zijn; dat is het gevoel wat je hebt wanneer je je geluk niet laat bepalen door externe factoren. Of het nou regent of dat de zon schijnt; je probeert overal wel het positieve in te zien.

Hoe word je gelukkig?

En dan is er nog een derde niveau; het geluk wat je ervaart wanneer je kunt accepteren wat er om je heen is, ongeacht wat het is. Je probeert de situatie om je heen niet meer te beïnvloeden, maar je laat het los. Je realiseert je dat er geen “goed” of “fout” is, want alles is relatief en alles is EEN (hier kom ik in een later blog op terug). Door de controle los te laten en je niet druk te maken om de uitkomst (omdat er geen goed of fout is) ervaar je automatisch meer geluk.

Het lijden komt voort uit het lijden dat men vreest. Het geluk komt voort uit het geluk wat je verwacht.

Laat de controle los

Ik wil je uitdagen om deze week eens de controle helemaal los te laten, dan doe ik dat ook. Helemaal als je bekijkt naar de situatie zoals deze op het moment in de maatschappij is kun je ook niet veel anders dan dat. Probeer het moment niet te beïnvloeden, maar wees bewust aanwezig in het moment wat er is. Accepteer je emoties, ook als je gefrustreerd bent, boos, verdrietig; alles. Want wanneer je je ertegen gaat verzetten (of nog erger, wanneer je er bang voor bent om je zo te gaan voelen omdat dat zou kunnen) ga je JUIST meer ervaren van deze emotie. Dus zie dat het er is, accepteer het en laat het los. Controle is namelijk een illusie.

Volgende week deel ik meer over het ervaren van geluk en hoe ongelukkig zijn er ook aan bijdraagt.