Selfcare

In de actie-stand; hoe kom je in de flow?

Ken je die dagen ook, dat je gewoon niet meer doorhebt hoelang je al bezig bent? Met schrijven, schilderen, lezen, tekenen, video’s bekijken, studeren; noem maar op. Je zit helemaal maar de flow en aan het einde van zo’n dag heb je bergen werk verzet én voel je je energieker dan daarvoor. Maar je kent vast ook de andere dagen; de dagen dat je er gewoon niet in komt, alles voor je uitschuift en nergens zin in hebt. Als je dit gevoel de overhand geeft, heb je aan het einde van de dag niks gedaan, voel je je rot en heb je andere dagen opeens tijd te kort. Dit artikel schrijf ik voor jou, voor de momenten dat je zo’n laatste soort dag hebt.

Meh

Vaak is dit het woord wat zo’n a-productieve dag het beste omschrijft. Je weet diep van binnen dat dit niet de manier is waarop jij je dag wil doorbrengen, je wil juist lekker dingen aanpakken en werken richting je droom. Begrijp me niet verkeerd, soms zijn die “meh”-dagen juist een teken dat je het even wat rustiger aan mag doen en als dit zo is, dan zou ik er zeker een dagje lekker aan toegeven en de hele dag Netflixen op bed. Maar heel vaak zijn deze dagen ook een teken dat je jezelf tegenhoudt. Dat je eigenlijk even moet doorbijten om in de flow te komen. Want die “meh”-dagen zijn vaak de dagen dat je de angst voelt dat iets niet gaat lukken. Dat je dromen te groot zijn. Onrealistisch en vooral niet haalbaar voor jou. Grote onzin, want je dromen heb je met een reden gekregen. Jij hebt al dan niet diep van binnen ALLE capaciteiten al in huis om jouw droom waar te maken, je moet ze alleen even aanboren.

Hoe kom je in de flow?

Allereerst, voel in of het gevoel vanuit angst komt of dat je echt een rustdag mag (of moet) inplannen. Is het je groei- en/of straalangst? Ga dan terug naar de bron van je “joy”gevoel. Schrijf je droom voor jezelf op een papier en schrijf daaromheen in een mind-map uit waarom dit je droom is. Wat is er mogelijk als jij je droom hebt waargemaakt? Welk gevoel krijg je daarvan? Wat brengt het de mensen om je heen?

Teken vervolgens een cirkel om je droom en het gevoel wat je ervan krijgt en schrijf daarbuiten welke stappen je nog moet zetten om naar dit gevoel toe te werken. Dit zijn zowel de grote als de kleine stappen. Bekijk dan deze stappen en kijk of er een uitspringt waar je meteen aan zou willen beginnen. Denk er niet te lang over na, de eerste 3 seconden zijn je échte gevoel en wat daarna komt is weer je ego; je Gremlin, het stemmetje wat je veilig in je comfort zone wil houden. Springt er echt niets uit, dan zijn de stappen mogelijk nog te groot. Bekijk of er stappen zijn die je kleiner kunt maken. Elk project heeft (heel veel) kleine stappen en elke kleine stap helpt je richting het zetten van een grote stap. Dwing jezelf niet om een stap te zetten, maar luister naar je gevoel. Laat je buik je leiden richting je doel en realiseer je dat je geen foute keuze kunt maken, er zijn slechts korte en lange wegen om te begaan. En kies je toevallig een pad wat langer is dan perse noodzakelijk, dan is dit waarschijnlijk het pad wat je nodig hebt.

Alles zit al in je

Het mooie aan het zien van de stappen die je moet zetten, is dat je iets alleen kunt herkennen als het al in je zit. Dus schrijf je op dat je een nieuwsbrief moet versturen, dan zit datgene wat je in de nieuwsbrief wil zeggen ook al in je hoofd. Misschien verstopt, maar dat betekent niet dat het er niet is. Springt deze stap er voor jou uit, begin er dan aan. Zet een timer op 20 minuten en ga. Maar zie je niet meer welke stappen je nou moet zetten om je droom waar te maken, dan kun je altijd hulp van buitenaf inschakelen. Iemand van buitenaf kijkt namelijk op een totaal andere manier naar jouw dromen en naar jou, zij zien het als een soort helikopter en kunnen je de weg wijzen. Val hierbij niet in de valkuil om iemand te vragen die te dichtbij staat, want zij zitten vaak al in dezelfde spiraal als jijzelf en zien dus ook de oplossing niet, of willen je beschermen en praten met je ego mee om je in je comfortzone te houden.

Zit je vast en wil je graag even sparren over je droom? Elke maand bied ik 6x gratis een Clarity Call aan. Deze maand heb ik nog 2 plekjes over, dus wees er snel bij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *