Vind jij het lastig om jezelf op nummer 1 te zetten? Hoe vaak cijfer jij jezelf nog weg om een ander gelukkig te maken? 10 keer per dag? 1 keer per dag? Of per week? Het maakt niet uit hoe vaak je dit doet; het is hoe dan ook te veel. Op jouw prioriteitenlijst hoor jij ALTIJD op nummer 1 te staan. Waarom ik dit vind (en jij zodadelijk ook) heb ik in dit lijstje opgesomd. Jezelf op nummer 1 zetten lastig?

16 redenen om jezelf op nummer 1 te zetten

1. Je wordt gelukkiger

Als jij jezelf op nummer 1 zet, kies je vaker voor de dingen waar je gelukkig van wordt. Je doet geen concessies op het gebied van je verzorging (hiermee bedoel ik zowel eten als uiterlijke verzorging), je maakt tijd voor jezelf en je omgeving vormt zich naar jouw wensen.

2. Je kunt beter zorgen voor je omgeving

Als jij gelukkiger bent, kun jij beter zorgen voor je omgeving. Je hebt namelijk meer geduld, rust en kunt vanuit overvloed geven aan anderen in plaats van dat je op zoek bent naar iets “in ruil” voor wat jij te geven hebt.

3. Je bent minder vaak ziek

Als je gelukkiger bent zit je lekkerder in je vel. Dat je hoofd en je mindset een grote invloed heeft op dat je gezonder bent is 1 ding, maar doordat je beter voor jezelf zorgt word je ook minder snel ziek. Gezond eten, sporten, rusten en voldoende buitenlucht ondersteunen je gezondheid :).

4. Je krijgt zoveel meer energie

Door meer te sporten en gezonder te eten krijg je ook meer energie. Bovendien, als jij de nodige rustmomenten pakt zul jij ook sneller herstellen van intensieve gebeurtenissen.

5. Je hebt tijd om aan je dromen te werken

Door jezelf op de eerste plaats te zetten, creëer je automatisch meer tijd voor jezelf. Tijd die je kunt gebruiken om aan je dromen te werken, waardoor je uiteindelijk weer nóg gelukkiger wordt. Een opwaartse spiraal dus!

6. Je leert je kinderen (en omgeving) om dit ook voor zichzelf te doen

Goed voorbeeld doet goed volgen. Als jouw kinderen, partner, vrienden en familie zien dat jij goed bezig bent en hoeveel dit jou brengt zullen zij snel volgen. En wees eerlijk, je wil natuurlijk ook het beste voor hen. Wanneer jij dus goed voor jezelf zorgt, houd je meer energie over om ook goed voor hen te zorgen. Dus you owe it to them om goed voor jezelf te zorgen.

7. Alles gaat makkelijker en kost minder tijd (plannen, opstaan, gezond eten)

Als je eenmaal in die opwaartse spiraal terecht komt gaat alles gemakkelijker. Het is alsof je in een boemeltreintje stapt, want elke keuze die je maakt vergemakkelijkt de volgende keuze.

8. Je krijgt veel meer zelfvertrouwen en bent hiermee een voorbeeld voor anderen

De sluit natuurlijk aan bij punt 6, maar meer nog dan dat je andere leert om goed voor zichzelf te zorgen voel jij je beter over jezelf. Dit straal je uit en hiermee ben je een bron van inspiratie voor anderen. Als ik het kan, kan jij het ook en als jij het kan, kunnen zij het ook.

9. Je stopt met piekeren, twijfelen en malen en meer rust

Je weet waar jij heen wil en welke keuzes hiervoor gemaakt moeten worden. Je wordt daardoor zekerder van je zaak en dit maakt keuzes maken veel makkelijker. Je denkt minder lang na, twijfelt minder en durft knopen door te hakken. Hierdoor heb je meer rust in je hoofd, slaap je beter en heb je elke dag een helderder (is dat een woord?) hoofd om weer gemakkelijker keuzes te maken.

10. Je ervaart meer vrijheid

Alles bij elkaar opgeteld geeft het heel veel vrijheid als je vaker nee zegt tegen afspraken van anderen en meer ja zegt tegen je eigen prioriteiten.

11. Je creëert hiermee een stevige basis voor jezelf en voor anderen

Met je zelfvertrouwen ben je niet meer op zoek naar antwoorden buiten jezelf, maar weet je dat alles in jezelf zit.

12. Je durft meer en groeit daardoor sneller

Als je weet dat je op jezelf kunt terugvallen durf je sneller risico’s te nemen, want je hoeft niet bang te zijn wat anderen ergens van zullen vinden. De grote, dappere stappen zorgen ervoor dat je het snelst groeit; als persoon maar ook als bedrijf of werknemer.

13. Je kunt meer bijdragen aan de wereld

Dit geldt voor zowel tijd als geld. Doordat je meer vertrouwen hebt, groeit, niet meer piekert en juist meer vrijheid ervaart kun je de wereld zoveel meer bieden. Je hebt een eigen kopje wat niet meer constant van buiten bijgevuld hoeft te worden, maar je kunt dit zelf vullen met jouw (eigen)waarde.

14. Je hebt een betere balans tussen werk en privé

Doordat je prioriteiten helder zijn, kun je beter jouw eigen grenzen aangeven en bewaken. Dit zorgt voor een fijnere balans tussen werk en privé

15. Je wordt minder gestrest

Logisch als je al het bovenstaande leest; geen keuzestress meer (want je weet immers wat je wil). Voor jezelf kiezen betekent niet dat je nooit meer iets voor een ander doet, maar dit komt dan van een plek van overvloed. Als jij een overstromend kopje hebt van wat dan ook (suiker, liefde, geld, tijd etc.) dan kun je geven wat je overhoudt zonder bang te zijn te verliezen wat je hebt. Helemaal als jij zelf dat kopje kunt bij blijven vullen. Voel je de stress al van je afglijden?

16. Je bent een leuker mens voor jezelf en je omgeving

Door al het bovenstaande kun jij veel positiever in de wereld staan. Genieten van alles om je heen en dit doorgeven aan iedereen om je heen. Dus alsjeblieft; leer jezelf op de eerste plaats te zetten. En dat zal echt niet elke dag lukken, of 100% goed gaan. Maar elke stap is er één.

Welke reden kun jij nog bedenken?