Mindfulness

Kan mindfulness mij helpen succesvol te zijn?

Het is een van de meest populaire termen die ik om me heen hoor; mindfulness. Heel kort gezegd houdt mindfulness in dat je niet met je hoofd in het verleden of de toekomst bent, maar heel bewust bezig bent met het heden. Als ik denk aan het bereiken van mijn doelen, lijkt het heel tegenstrijdig om alleen aan het nu te denken in plaats van te kijken naar de toekomst. Die doelen liggen namelijk in de toekomst en hoe kan ik daar aan werken als ik niet naar de toekomst kijk? 

Met mindfulness genieten van het leven

Doelen nastreven werkt voor mij super motiverend. Als ik geen doelen heb om naartoe te werken en ik doe maar wat, komt er vaak niks van de dag terecht. Alleen vergeet ik zo weleens om naar het nu te kijken. Dan kijk ik alleen naar wat ik wil bereiken en hoe ik daar nog niet ben. Daar word ik niet altijd gelukkig van. Wanneer ik dat door heb, ga ik heel bewust kijken wat ik aan het doen ben. Dan realiseer ik me dat ik al heb bereikt; ik heb een prachtig gezin, een mooi huis en mijn eigen bedrijf. Ik kan zelf bepalen wat ik doe en wanneer ik dat doe; ik ben gezond en heb zo veel vrijheid. Dat zijn maar een paar dingen waar ik enorm dankbaar voor ben en als ik daar aan denk, geniet ik weer extra van het leven.

Door mindful te zijn en te kijken naar het moment, word je je bewust van jezelf en je omgeving. Je ervaart minder stress en doordat je je beter kunt ontspannen, kun je ook meer concentreren en dus presteren. Wanneer je meer kunt presteren bereik je sneller de doelen die je stelt. Dus eigenlijk helpt meer in het moment leven je om te genieten van de weg naar je doel én de weg lijkt (en is misschien ook wel) korter. Win-win!

Simpele mindfulness oefening

Pak eens 5 minuten op een dag en wees je daarin bewust van wat je doet. Wat eet of drink je? Waar denk je aan? Hoe voel je je? Wat hoor je om je heen? Je hoeft echt niet perse op een rustige stille plek te gaan zitten in een lotus-houding (mag wel natuurlijk). Je kunt deze oefening gewoon doen in de supermarkt, op je werk en zelfs in de auto. Een file is eigenlijk een heel fijne plek om even tot jezelf te komen ;).

Wat ga jij doen om je meer bewust te zijn van jezelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *