Leren vertrouwen op je gevoel; hoe doe je dat? Werken op gevoel en intuïtie kun je trainen als een spier. Dit hoorde ik overal om me heen, maar het klikte gewoon niet. Hoezo, trainen als een spier? Ik ben (ver) buiten mijn comfortzone gegaan en heb van alles geleerd over mijn gevoel en ben erop gaan vertrouwen. Maar op geen enkel moment voelde het voor mij alsof ik mijn “spieren” aan het trainen was. Tot ik letterlijk mijn spieren aan het trainen was in de sportschool en ik werd uitgedaagd om een “box-jump” te doen of een “step-up” ver boven wat ik comfortabel vond.

Hoogtevrees

Laat ik beginnen met vertellen dat ik hoogtevrees heb. Niet achtbaan hoogtevrees, want die vind ik geweldig. Je zit veilig vast in een karretje en bent overgeleverd aan het lot. Ik ben doodsbang voor fysieke (kleine) hoogtes waarover ik zelf controle heb en waarbij ik gewoon een nare val zou kunnen maken. Een step-up doen op een box waar ik gemakkelijk op kan stappen vind ik geen enkel probleem, maar afgelopen keer moest de box hoger omdat er anders een kans was dat de box kapot zou gaan. Ik werd dus uitgedaagd om een stap te zetten die (naar mijn idee) onmogelijk was.

Ondersteuning

De trainer zag dit en bood zijn hand aan om op te steunen bij de opstap. Dit zorgde ervoor dat ik het wél durfde te proberen. Ik wist dat ik opgevangen zou worden als het fout zou gaan en ik had iemand om me aan op te trekken. Na dit 5 keer te hebben gedaan, merkte ik dat het eigenlijk veel gemakkelijker ging dan ik dacht. Don’t get me wrong het was nog steeds zwaar en spannend, maar ik durfde het aan om zélf de stap te zetten zonder zijn hand vast te houden. Een diepe adem in en voor ik het wist stond ik bovenop de box en toen klikte het. Dit is precies wat ik aan mijn klanten aanbied; een helpende, ondersteunende hand en het stukje motivatie om de stap te wagen.

Leren vertrouwen op je gevoel

Het proces van gaan vertrouwen op je gevoel is EXACT hetzelfde als de step-up oefening. In het begin is het super spannend, vooral als je het nog nooit met 100% zekerheid hebt gedaan. Je leert het alleen door het te doen, maar om die stap te zetten is een heel ander verhaal. That’s where I come in. Ik geef je die hand om je aan vast te houden, de schouder om op te steunen (en te huilen) en het zetje in je rug om ook echt ervoor te gaan. Ondersteuning hierin vragen is geen teken van zwakte; het betekent alleen dat jij juist het LEF hebt om te gaan voor wat jij wil. Om te groeien moet je vaak ver buiten je comfortzone gaan en je kunt jezelf daar niet zoveel in uitdagen als dat een ander dat kan. Someone on the outside. Want iemand uit je directe omgeving wil jou (net als jouw ego) graag in je comfortzone houden om je te beschermen.

Laat jezelf niet tegenhouden

Niet door je omgeving, maar vooral niet door jezelf. In je eentje denk je vaak grote stappen te zetten, maar zelf zie je alleen in je eigen tunnelvisie. Vaak zien we alleen de deuren die we vaker hebben gezien en zien we alle andere mogelijkheden niet. Op deze manier houden we onszelf klein en stoppen we onze eigen groei. Zonde! Want jij kunt zoveel meer.

Welke deur zou jij willen openen?