Minimalisme; wie heeft er nog niet van gehoord. Het zorgt voor een opgeruimd huis (of in ieder geval een sneller opgeruimd huis) en meer rust in je hoofd. Door te minimaliseren maak je ruimte voor de dingen die je écht belangrijk vindt in je leven. Vaak realiseer je tijdens het uitzoeken dat de spullen helemaal niet het geluk brachten in je leven.

Spullen zorgen voor druk

Ik ben nu al even bezig met opruimen en we zijn al goed op weg. Met opruimen bedoel ik overigens meer dan alleen de spullen op een andere plek zetten. Wat ik bedoel is letterlijk het “ontspullen” van ons huis. Alles wat me geen geluk meer brengt en wat ik niet gebruik gaat weg. Naar mensen in onze omgeving die er wel plezier uit halen, of we geven het weg aan mensen die het harder nodig hebben dan wij. Wat ik namelijk merkte aan mezelf was dat heel veel spullen om mij heen me meer druk opleveren dan geluk.

Zeeën van tijd en ruimte met minder spullen om je heen

De druk van het telkens opnieuw opbergen, schoonmaken en verzorgen, maar ook ontnam het me plezier van de spullen die ik wel graag wilde hebben. Bijvoorbeeld een mooie bos bloemen. Als ik een mooie bos bloemen op tafel had staan viel deze vaak in het niet door alle spullen die eromheen lagen. Boeken, folders, knutselspullen van de kinderen en verschillende elektronica. Oh die snoertjes allemaal, ik word er nog gek van af en toe. Maar sinds ik aanzienlijk minder boeken heb en een nee-nee sticker op de brievenbus is de rommel al een stuk minder. En die snoertjes, die hebben een goede opbergplek gekregen waar ze elke avond netjes weer naartoe terug gaan.

Meer rust in je hoofd door minimalisme

Minimalisme gaat verder dan alleen de spullen die je uit je huis verwijdert en de nieuwe spullen die niet je huis meer inkomen. Het gaat ook over de rommel op het bureaublad van je laptop, de overtollige apps op je smartphone, de drukte in je agenda en vooral; de drukte in je hoofd. Alles wat je druk geeft in je hoofd, alles wat “moet”. Kijk eens kritisch wat daadwerkelijk noodzakelijk is. De praktijkondersteuner zei laatst tegen mij; “het enige wat “moet” is als ik deze pen laat vallen en deze op de grond valt.” En ze heeft gelijk. Naast ademen, slapen, eten en drinken natuurlijk, want anders overleef je niet maar you get the point.

Alles waarvan we vinden dat het moet creëert onnodige druk. Verander in elke zin “moeten” door “willen” en voel eens aan in hoeverre dit waar is. Om het minimaliseren van je spullen gemakkelijker te maken kun je deze regel ook toepassen. “Ik moet 5 exact dezelfde spatels hebben in de keuken” verandert in “ik wil 5 spatels hebben in de keuken” en dit is gewoon niet waar. Ik gebruik altijd dezelfde 2 en dus hebben de andere 3 een nieuw huisje gekregen. Is ons huis nu helemaal kaal en gestript? Absoluut niet. Minimaliseren is een proces en ik heb nog een hoop op te ruimen. Maar ik ben al heel erg tevreden met waar ik nu ben en ervaar nu al meer lucht.

Conclusie

Meer rust in je hoofd door minimalisme dus. Doordat ik veel spullen heb weggegeven (en ook weggegooid wat kapot was) heb ik veel meer plezier van de spullen die ik nog wel heb. Ik gebruik ze meer en heb zicht op wat ik heb. Daarnaast heb ik ook steeds duidelijker wat me écht gelukkig maakt; want het draait helemaal niet om spullen. Mijn gezin, gezondheid en vrijheid, dat is waar het uiteindelijk om gaat. Kunnen genieten van alles en iedereen om je heen en dat gaat zoveel makkelijker als je je niet druk hoeft te maken om randzaken als het opruimen van spullen. Minder opruimen = meer tijd voor jezelf en alles/iedereen wat je belangrijk vindt.