Kun jij wel meer zelfvertrouwen gebruiken? Leer dan beter om te gaan met complimenten. Vaak wuiven we ze weg, maar accepteer complimenten juist! Taal is een groot onderdeel van hoe we de wereld zien en door een compliment weg te wuiven geef je aan dat je het jezelf niet waard vindt om deze te ontvangen. Dit verkleint automatisch je zelfvertrouwen, zelfs zonder dat we het zelf doorhebben.

Mens-eigen

Het is mens-eigen om een compliment niet heel groots aan te nemen. Een compliment krijgen vinden we leuk, maar om een deel van de groep te worden, zijn en blijven proberen we ons gelijk te houden aan de groep. Maar op deze manier zorgen we ervoor dat ons eigen zelfvertrouwen wordt ondermijnd.

Complimenten accepteren voor meer zelfvertrouwen

Door te accepteren dat iemand iets aardigs over jou zegt kun je dit compliment internaliseren. Maar nog beter voor je zelfvertrouwen zijn natuurlijk de complimenten die je jezelf geeft. En nou hoef je van mij niet de hele dag te roepen hoe fantastisch je bent, maar schrijf het in ieder geval voor jezelf op. Welke overwinningen heb je vandaag gehad? Wat heb je ontzettend goed gedaan, gezien, gezegd of ge-ik-weet-niet-wat? Zat je haar misschien heel leuk vandaag, of had je een leuke (nieuwe) outfit aan? Wees trots op jezelf en wat je hebt bereikt, ongeacht of je er van anderen complimenten over hebt gekregen. Zet jezelf eens op nummer één. Geef jezelf dat compliment en accepteer het gracefully.

Taal beïnvloedt je wereld

De manier waarop je praat, tegen jezelf en tegen anderen, beïnvloedt je wereld. Gebruik je positieve taal, dan is de kans groot dat jij de wereld ook positief tegemoet ziet. Heb je het bijvoorbeeld over mogelijkheden, over alles wat mooi is/goed gaat en waar je in kunt groeien? Dan zie je hier ook meer van in de wereld. Maar heb jij het steeds over alles wat moeilijk, zwaar en slecht is, dan zul je dit ook veel meer ervaren. Daarmee zeg ik niet dat je nooit meer mag zeggen dat iets niet leuk is, absoluut niet. Maar probeer er niet zo op te focussen en ontdek wat de mogelijkheden zijn. Leren om een gemeend compliment te geven (aan jezelf en aan anderen) en complimenten te accepteren geeft de wereld een veel positievere vibe. #doeslief 😉

Gebruik deze vragen om jouw zelfbeeld te verbeteren

Liever een pdf? Download dan hier bovenstaande cheat sheet voor meer zelfvertrouwen

Over 2 weken geeft Felicity van More to Match háár visie op complimenten en deze accepteren, dus check haar blog dan zeker. Eerder schreef ze trouwens ook een fijn gastblog om je zelfvertrouwen een boost te geven 🙂

Welk compliment wil jij jezelf geven vandaag?