Vorige week vertelde ik over de gedachten die ik had die me tegenhielden om voor mezelf te beginnen. Jij herkent ze misschien ook wel (en laat je er misschien nu zelfs nog door tegenhouden). Ik ben er ook niet van de één op andere dag vanaf gekomen; dat heeft een hele tijd geduurd en nog steeds denk ik ze wel eens. Vandaag wil ik daarom met je delen hoe ik ermee afrekende en wat ik nu doe op de momenten dat ik weer even terugval in oude patronen.

Je hebt de gedachten niet in één nacht geleerd

Een troostende gedachte als het je nu niet meteen lukt om je gedachten te verzetten; je  belemmerende gedachten heb je niet in één nacht geleerd en ga je dus ook niet in één nacht “ontleren”. Don’t beat yourself up about it als je na 3 dagen, weken of maanden jezelf nog laat tegenhouden. Want je brein is nu eenmaal geprogrammeerd om negatief te denken na waarschijnlijk jááááren lang op een vaste manier te denken. Je brein is net als de rest van je lichaam te trainen; door heel vaak iets te herhalen slijt het er wel in. Dit is natuurlijk super fijn, maar betekent ook dat je jarenlange gedachten patroon erin is geslopen. Zoals ik al zei; ik heb voor 90% afgerekend met mijn belemmerende gedachten, maar op dagen dat ik even niet zo lekker in mijn vel zit poppen ze nog steeds op. Ookal heb ik dus mijn brein getraind.

Oefening baart kunst

Tijd is dus een ontzettend belangrijke factor, net als oefening. Door regelmatig te oefenen met je gedachten, leer je sneller je belemmeringen te ontdekken zodra ze naar boven komen en kun je ze in veel gevallen zelfs voorkomen. Maar wat heb ik dan gedaan om ervan af te komen? Ik ben begonnen met een fijne ochtend routine te creëren voor mezelf, waarbij ik even een moment alleen heb voor de kinderen wakker worden (eerlijk is eerlijk; de afgelopen tijd zijn die momentjes even wat schaarser). Deze routine heeft mij de kans gegeven om te mediteren, mijn gedachten op een rij te zetten, op te schrijven waar ik nu al dankbaar voor ben en heeft me de tijd gegeven om een plan voor de toekomst te bedenken. Door dit elke dag te herhalen en er ook echt tijd voor te maken, heb ik voor 70% met mijn gedachten afgerekend. Daarna ben ik ook inspirerende mensen gaan volgen via YouTube, waaronder SoV’s Choice en een aantal buitenlandse kanalen zoals AmyTV. Ik heb bewust gekozen om mezelf niet te vergelijken en te kijken naar wat mij tegenhoudt, maar om te kijken naar mijn voorbeelden en wat zij hebben gedaan om te komen waar zij nu zijn. Zij zijn ook from scratch begonnen en waarom zou het mij niet ook gewoon kunnen lukken?

Daarnaast heb ik tijdens mijn ondernemerschap leren werken met een fijne planner (de Papertime Werkplanner) waardoor mijn weken meer overzicht kregen en er ook meer ruimte in mijn hoofd kwam. Dit helpt mij om minder snel in de stress-modus te raken en voorkomt dus dat ik terugschiet in de belemmerende gedachten. Inmiddels kan ik dus zeggen dat ik vol vertrouwen in mijn bedrijf sta en dat de diensten die ik aanbied ook echt aansluiten bij wat ik wil. Het feit dat ik het zelfvertrouwen eindelijk heb, helpt mij ook enorm om keuzes vanuit mijn hart te maken en veranderingen door te voeren terwijl de eerste verandering net pas een feit is.

Sta jij nou op zo’n kruispunt waar ik ook stond en twijfel je of je de afslag durft te nemen? Boek dan een Clarity Call, deze bied ik 6x per maand gratis aan om jou te helpen zien welke kant je op kunt gaan. Of als je al bent begonnen maar je weet even niet meer hoe verder, dan kun je bij mij terecht voor een live inspiratie boost, waarbij ik met je mee-kijk en -denk welke stappen je verder kunt zetten. Want een frisse blik en een liefdevol duwtje in je rug kunnen je ontzettend ver brengen.