Selecteer een pagina

Keuzes maken; de één vindt het makkelijker dan de ander. Vroeger kon ik altijd heel moeilijk kiezen en wilde ik het liefst zo veel mogelijk doen. Spelen, lezen, knutselen, afspreken met vriendinnetjes, turnen, hardlopen, blokfluitles; eigenlijk zei ik overal wel ja tegen. Net als met spullen verzamelen, ik verzamelde als kind vrijwel alles van steentjes en stukjes glas tot postzegels en krantenknipsels. Maar met zoveel “rotzooi” om je heen, kom je eigenlijk niet echt tot de kern. En nou zeg ik niet dat je ALLES maar moet weg gooien, maar bewaar alleen de dingen die er echt voor jou toe doen. In spullen, maar ook in de dingen die je doet. Want als onderneemster, moeder en vrouw is het heel verleidelijk om tegen alles wat je tegen komt ja te zeggen en maar te proberen alle ballen hoog te houden. Maar alle ballen tegelijk hoog houden is nagenoeg onmogelijk, er vallen er altijd een paar. Dan kun je beter zelf kiezen welke ballen je laat vallen, dan dat het lot uiteindelijk voor je besluit om alle ballen tegelijk te laten vallen.

De hoogste bomen hebben de minste takken

Dat viel me laatst op toen ik weer eens aan het hardlopen was. In het bos zijn een heleboel verschillende bomen, met heel veel takken en heel weinig takken. De bomen waarvan je de meeste takken ziet zijn meestal kleine boompjes en lijken net struiken. De bomen waarvan je alleen stam ziet, zijn de hele hoge bomen. Die hebben bovenin ook wel takken, maar echt stukken minder dan de lage boompjes. Dit zette me gelijk aan het denken. Want als je als onderneemster bijvoorbeeld héél veel verschillende kanten op gaat, dan groei je óók, maar niet in de hoogte. En veel minder snel. Door meer te focussen op dat wat belangrijk is; de stam van de boom, met andere woorden “de kern” van jouw bedrijf, zorg je ervoor dat dáár de groei gebeurt. Als je van alles wat je ziet enthousiast wordt en er gelijk aan begint krijg je heel veel dunne takken en kan niemand meer zien waar het nou echt om draait. Dan groei je ook, maar mensen raken in de war; ben je nou een boom of een struik?

Verleg je aandacht naar de kern

Dit zeg ik tegen jou, maar ook een beetje tegen mezelf. Want ik wéét dat ik de neiging heb om me mee te laten slepen in alles wat me super leuk lijkt om te doen. Ik kies heel makkelijk om iets te proberen. Maar net zo makkelijk kies ik om de dingen die me niet meer dienen los te laten. Om mijn aandacht te geven aan datgene wat ik wil laten groeien. Daardoor word ik misschien niet zo’n hele mooie grote boom met een super rechte stam, maar wél een coole freestyle boom met een paar vertakkingen. De afgelopen tijd heb ik van alles een beetje “geproefd”; van persoonlijke coaching tot business coaching, advies, online cursussen geven, van live 1-op-1 coaching op locatie tot online trainingen geven aan een groep. Niet iedereen kon dat altijd volgen en vandaag begreep ik ineens waarom niet; ik zie wel hoe alles tot de kern komt maar dat is van binnen uit naar buiten. Niet van buiten naar binnen. Daarom ga ik de komende tijd aan de slag om ook aan de buitenkant helder te laten zien hoe alles tot elkaar komt. Daarbij zullen er ook wat takken gesnoeid worden, zodat de stam kan blijven groeien.

Mijn kern

Ik help vrouwen om te ontdekken wie zij daadwerkelijk zijn, wat ze allemaal in hun mars hebben en vooral om te KIEZEN om zichzelf te laten zien. Ongeacht wat je gedurende de dag doet. Of je nou onderneemt, in loondienst werkt of thuismoeder bent; ik wil jou laten stralen met al je licht. Vrouwen cijferen zichzelf nog steeds te vaak weg om het anderen maar naar de zin te maken. Zijn bang dat wanneer ze kiezen voor zichzelf, ze een ander tekort doen. Maar ik geloof juist dat je anderen tekort doet wanneer jij NIET jouw volledige licht laat schijnen. Wees jezelf, wees gelukkig en heb vertrouwen. Risk being seen in all your glory. Want om te groeien, moet je keuzes maken. Kies voor jezelf.