Work

Ondernemen als moeder

Vandaag wil ik het eens met je hebben over de combinatie werken en moederschap. Want het is iets waar ik me nog steeds regelmatig over verbaas. Zoals je misschien weet heb ik 2 dochters en sinds het moment dat ik moeder werd kreeg ik de vraag hoeveel uur ik dan werk, hoe ik het combineer met mijn kinderen en of ik het niet moeilijk vind om weg te zijn bij mijn kinderen. Die vragen krijgt mijn man niet, of in ieder geval nauwelijks. Nu met mijn eigen bedrijf krijg ik de vraag nog veel vaker, gecombineerd met of we alles wel kunnen betalen. Best een bijzondere vraag, aangezien deze niet gesteld wordt aan moeders die in loondienst werken. Moeders die ervoor kiezen om thuis te blijven bij de kinderen moeten zich weer heel vaak verantwoorden waarom ze thuis blijven. Maar er is geen goed of fout, zolang je doet waar je je goed bij voelt.

Het verschil tussen mannen en vrouwen op het gebied van werk is nog enorm. Mannen verdienen vaak meer voor dezelfde werkzaamheden, meestal omdat zij de onderhandeling anders in gaan. Toen ik bijvoorbeeld nog solliciteerde onderhandelde ik niet over het loon, terwijl ik nu weet dat er vaak echt nog winst te behalen valt. Maar de verschillen tussen mannen en vrouwen op de werkvloer en tijdens het sollicitatieproces zijn weer onderwerpen voor andere episodes. Vandaag wil ik het echt hebben over moeders die werken voor een baas of hun eigen bedrijf.

Er heerst nog zo’n taboe op het zeggen dat je geniet van je werk en de tijd die je op zo’n moment voor jezelf hebt. Ik heb er genoeg van dat ik mezelf moet verantwoorden voor het feit dat ik werk, dat ik plezier en geluk haal uit mijn werk en dat ik soms meer wil zijn dan alleen “Mama”. Natuurlijk, ik houd enorm veel van mijn kinderen en geniet van de tijd die ik bij ze ben. Dat ik ook geniet van de tijd dat ik niet bij ze ben maakt dit absoluut niet minder.

Verandering van spijs doet eten

Voor mij maakt de afwisseling het allebei zo leuk om te doen. Door mijn kinderen raak ik geïnspireerd en weet ik waarom ik doe wat ik doe. Ik wil hen later inspireren om te doen waar zij gelukkig van worden en zich niet te laten definiëren door wat de omgeving van hen verwacht. De tijd dat ik aan het werk ben zorgt ervoor dat ik extra geniet wanneer ik met hen bezig ben en dat ik mijn eigen bedrijf heb zorgt ervoor dat ik mijn tijd zo kan indelen als ik zelf wil. Als er behoefte is om in een bepaalde week meer tijd vrij te maken voor de kinderen dan kan dat, net als andersom. Hoe ik dit doe? Door hulp te vragen op de momenten dat ik het nodig heb. Ik heb een vaste, duidelijke verdeling tussen tijd voor werk en tijd voor mijn gezin; van vrijdag tot en met maandag ben ik helemaal mama, op dinsdag, woensdag en donderdag werk ik en zijn de kinderen bij mijn ouders, schoonouders of op de kinderopvang. Zo nu en dan ruil ik een dag om in bijzondere omstandigheden, maar dit is wel  mijn vaste schema. De dagen dat ik werk heb ik ook een vaste routine, zo check ik bijvoorbeeld standaard op donderdag mijn mail en begint elke dag op dezelfde manier. Deze routine zorgt ervoor dat ik alles gedaan krijg wat ik wil doen in de tijd die ik heb.

All about mindset

Met een effectieve manier van werken en een flexibele maar duidelijke planning kom je een heel eind. Daarnaast is het ook een stukje mindset. Want als je je kinderen wegbrengt om te kunnen werken, moet je je daar niet schuldig over voelen. Jij werkt met een bepaalde reden; om te kunnen voorzien in de benodigdheden voor je kinderen, om een voorbeeld te zijn, om gelukkig te zijn, om je nuttig te voelen, voor het sociale contact; er zijn miljoenen redenen waarom jij ervoor kiest om te gaan werken. Als jij gelukkig wordt van het feit dat je werkt, of dit nu 1 dag in de week is, 3 dagen, 5 of nog meer; je kinderen hebben meer aan een gelukkige moeder die er niet constant is dan aan een ongelukkige moeder die liever had willen werken in de tijd dat ze bij haar kinderen was.

Door op het moment dat ik werk echt te focussen op werk en op de momenten dat ik niet werk echt te focussen op mijn kinderen (of op mezelf op de dagen dat ik dat nodig heb) blijft alles in balans. Al is voor mij balans anders dan een strikte scheiding tussen werk en privé; bij mij is dit sterk met elkaar verbonden. Want door te werken ben ik een stuk gezelliger wanneer ik volledig bij mijn kinderen ben.

Ondernemen als moeder

Vanaf het moment dat ik ben gaan ondernemen merk ik wel een verschil in de manier waarop de vragen gesteld worden waar ik het eerder over had. Want toen ik in loondienst werkte, vonden mensen het vanzelfsprekend dat de kinderen dan naar opa’s en oma’s of de opvang gingen, terwijl mij nu vaak gevraagd wordt hoe ik het doe met twee jonge kinderen. Mensen gaan ervan uit dat wanneer je voor jezelf begint als moeder, dat je je bedrijf start om meer bij je kinderen te zijn en dat je kinderen niet meer naar de opvang hoeven. Ik ben gaan ondernemen voor de vrijheid die ik daarmee ervaar om te werken aan mijn eigen dromen en doelen, maar dit gaat niet als ik tegelijkertijd ook met de kinderen bezig ben. Ik kan niet een gesprek hebben terwijl mijn kinderen ook aandacht vragen. Daar heb ik wel een strikte scheiding in gemaakt; ik werk op mijn werkdagen en op mijn niet-werkdagen werk ik niet. Maar of ik in loondienst werk of in mijn eigen bedrijf; daarin zit voor mij geen verschil of de kinderen wel of niet naar de opvang gaan.

Ik ben super benieuwd voor de werkende moeders die dit nu aan het lezen zijn; hoe doen jullie het allemaal?

Mocht je altijd het gevoel hebben dat je tijd te kort komt, schrijf je dan in voor de 7-daagse ecourse Effectief Plannen. Daarin leer je in een week tijd hoe je prioriteiten bepaalt, doelen stelt en vervolgens behaalt en je dagen zó invult dat jij aan het einde van de dag nog energie overhoudt. We starten 1 november, dus schrijf je snel in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *