Marloes Teunissen jouw personal cheerleader
Mindfulness

Ondernemen vanuit vertrouwen

Ondernemen vanuit vertrouwen; ik kan het me bijna niet meer voorstellen hoe het op een andere manier was. Vertrouwen dat alles goed komt, dat alles wat ik nodig heb op het juiste moment op mijn pad komt en dat ik voor anderen op het juiste moment op hun pad kom. Er is een wezenlijk verschil tussen ondernemen vanuit vertrouwen en ondernemen vanuit angst (of schaarste).

Vertrouwen v.s. Angst

Wanneer je onderneemt vanuit angst, dan heb je vaak het gevoel dat er “te weinig” is. Te weinig klanten, te weinig werk, te weinig geld. Vaak ben je gestrest, druk en maak je keuzes vanuit het gevoel dat als je het nu niet doet, de kans nooit meer zal komen. Het is nu of nooit. Dit gevoel is niet fijn. Ten minste; ik vind het geen fijn gevoel. Ik maakte me eerst ook om dit alles druk en had het gevoel dat er zoveel “concurrentie” was dat er nooit genoeg zou zijn voor iedereen. Tot ik me realiseerde dat het niet alleen gaat om wat je doet, maar dat het gaat om hoe je het doet. De persoon is zoveel belangrijker dan het product of de dienst en dat maakt vaak het verschil of iemand met je gaat werken of niet. Of iemand met mij gaat werken of niet. Je moet namelijk wel een echte klik hebben en vertrouwen dat je vooruit gaat door samen te werken. Maar vertrouwen gaat verder dan alleen samenwerken met iemand. Ondernemen vanuit vertrouwen betekent dat je erop vertrouwt dat alles er al is. Dat er overal genoeg van is. Als ik een boterham smeer, betekent het niet dat iemand anders een boterham minder heeft. Het betekent dat er een boterham extra gemaakt is.

Er is altijd genoeg

Alles wat je kunt bedenken bestaat al. Het is al gecreëerd. Alles wat om ons heen bestaat is ooit bedacht, gemaakt en hebben we in ons leven “getrokken”. De bank waar je op zit, de auto die je rijdt, het huis waar je in woont; ALLES. Niet alleen de dingen, maar ook de mensen en ervaringen. Alles wat je meemaakt is een resultaat van de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt. Als je besluit naar een sportvereniging te gaan, ontmoet je daar waarschijnlijk mensen. Mensen die je niet had ontmoet, als je niet had besloten naar de vereniging te gaan. De vrienden die je op de middelbare school hebt gemaakt, zijn je vrienden geworden om de keuzes die je maakte. De keuzes die je maakt laten namelijk zien wie jij als persoon bent. Ten minste; in de perfecte wereld laten je keuzes zien wie je bent. Want om met je keuzes te laten zien wie je bent, moet je keuzes durven maken die bij jou passen. Als jij graag professioneel zangeres wil worden, zul je daarvoor moeten kiezen. Het is dan bijvoorbeeld een onlogische keuze om een rechtenstudie te volgen. Niet perse een foute keuze; maar een keuze die de weg naar professioneel zangeres niet perse sneller zal laten gaan. Kiezen voor zangles, bandjes of het conservatorium is wel logischer. Niet de meest veilige keuze wat een inkomen gaat garanderen; maar wel een keuze die bij jou past als persoon. Anyway, waar ik heen wil met mijn verhaal; kiezen voor de meest veilige weg is vaak een keuze vanuit angst. Een keuze die je maakt omdat je bang bent dat je niet genoeg inkomen zult hebben, niet geliefd zult zijn, niet gelukkig zult worden, of misschien alles tegelijk. Een keuze die je maakt vanuit vertrouwen is een keuze die je maakt gebaseerd op het gevoel dat het goed komt, dat je geliefd bent no matter what en dat je gelukkig bent. Alles is precies zoals het moet zijn. Zolang jij keuzes blijft maken die dicht bij jezelf liggen, die passen bij jou en die je maakt op basis van vertrouwen, kom je altijd waar je zijn moet.

Echt genieten

Ondernemen vanuit vertrouwen zorgt ervoor dat je echt kunt genieten. Dat je plezier hebt in je dagelijkse zijn en dat je gelukkig bent met wie jij bent. Gelukkig met jezelf, met je situatie en met je bedrijf. Als je constant bang bent alles te verliezen, niets te hebben of anderen teleur te stellen, dan heb je geen tijd meer om te genieten. Je krijgt de kans gewoonweg niet meer. Ik kies ervoor om te genieten van mijn leven. Wat kies jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *