Plezier hebben in je werk; ontdek iets wat je leuk vindt om te doen, doe het elke dag en je werkt geen enkele dag. Ik ben ervan overtuigd dat je werk kunt vinden wat je zo leuk vindt, dat het niet meer voelt als werken. Sterker nog; je vindt het zo leuk, dat je het ook gratis zou doen. Hoe zou het zijn als jij werk zou vinden waarbij je niet aftelt naar het weekend, niet meteen weer verlangd naar vakantie en waarvoor je met plezier ’s ochtends je bed uit springt?

In dit blog wil ik het met je hebben over het belang van plezier hebben in je werk. Er zijn een heleboel redenen waarom het belangrijk is om plezier te hebben in je werk, zowel voor jezelf als voor je werkgever of opdrachtgever wanneer je onderneemster bent.

Minder stress

De eerste reden is dat wanneer je plezier hebt in je werk, je veel minder stress ervaart. Beter nog; je krijgt juist er energie van in plaats dat het energie kost. Wanneer je thuis komt heb je nog zin om met je partner, kinderen of vrienden iets te doen in plaats van op de bank te hangen en te Netflixen. Niet dat er iets mis is met een avondje Netflix op z’n tijd, maar er zijn zoveel meer dingen die je kunt doen! Uit eten gaan, sporten, überhaupt met elkaar praten; dat gaat allemaal een stuk makkelijker (en leuker) wanneer je nog energie hebt wanneer je klaar bent met werken.

Minder ziek

Dat je minder stress ervaart zorgt er meteen voor dat je ook minder snel ziek wordt. Dit is fijn voor jou én je werkgever. Niemand houdt ervan om ziek te zijn, maar het overkomt je nou eenmaal. Een van de factoren waardoor je sneller ziek wordt is dus stress. En helemaal wanneer je werk doet wat je niet leuk vindt, op een plek waar je je niet prettig voelt, dan blijf je ook sneller ziek thuis omdat je er meer op bedacht bent dat je je misschien niet zo lekker voelt. Ga maar eens bij jezelf na; als jij ’s ochtends wakker wordt en je hebt geen zin in je dag, voel je je soms dan ook opeens een beetje grieperig? Misschien kan ik toch beter thuis blijven vandaag. Of juist het tegenovergestelde; je voelt je zo ongemakkelijk op je werk, dat je ondanks dat je je niet zo lekker voelt, toch gaat werken omdat je je niet genoeg op je gemak voelt om je ziek te melden. Waardoor je vervolgens nóg zieker wordt dan nodig en je een langere tijd uit de running bent. Een werkomgeving waar je je niet prettig voelt zorgt dus kortom voor groter ziekteverzuim.

Meer voldoening

De derde belangrijke reden om plezier te hebben in je werk, is dat je meer voldoening haalt uit je werk. Je doet meer je best, levert beter werk af (fijn voor je werkgever natuurlijk) en doordat je beter “presteert” krijg je ook eerder bonussen, promoties of andere leuke extra’s. Misschien mag je wel meer doen van datgene wat je zo leuk vindt. Hoe dan ook; plezier hebben in wat je doet is hierom fijner voor jou en voor je werkgever.

Plezier hebben in wat je doet werkt door in je hele leven. Niet alleen voel je je beter op je werk, ook thuis voel je je beter. Mensen om je heen merken dat, je straalt meer positiviteit uit en je trekt mensen aan die zich ook zo voelen. Je hele dag wordt er eigenlijk beter van.

Een aantal jaar geleden voelde ik me prima op mijn werk, maar echt veel plezier had ik er niet in. Ik stond vrij laat op, keek regelmatig op de klok en zodra ik naar huis mocht was ik weg. Ik had weinig zin meer in mijn hobby’s, sprak niet zo vaak af met vrienden en voelde me over het algemeen moe. Dat heb ik nu totaal niet meer. Ik hoor dit ook van klanten, die nu doen wat ze heel graag doen. Hun omgeving merkt ook op dat ze meer stralen, gelukkiger zijn en ze kunnen op deze manier ook meer geven aan hun directe omgeving. En uiteindelijk is dat ook waar het allemaal om draait toch; gelukkig en vrij zijn in je leven. \

Door werk te doen waar je plezier in hebt, transformeer je je leven van prima naar perfect. Ik ben heel erg benieuwd; doe jij al werk waar jij écht plezier in hebt?