Yoga kennen we natuurlijk allemaal. Maar een vorm die steeds bekender en populairder aan het worden is, dat is Power Yoga. Deze vorm van yoga is met name bedoeld om lekker actief te zijn. Het is dan ook niet vreemd dat Power Yoga volop in sportscholen wordt aangeboden. Met een lekker uptempo muziekje kan je jouw lichaam en geest heerlijk trainen. Hoe werkt het, en is het iets voor jou? In deze blog lees je er alles over!

Hoe werkt yoga en wat heb je nodig?

Aan de buitenkant werk je heel hard met je spieren, je zoekt balans, je zweet, het kost inspanning en je krijgt er soms zelfs spierpijn van. Aan de binnenkant leer je te glimlachen, je leert je te ontspannen tijdens de oefening en je leert jezelf om rustig te blijven. Zo maak je eigenlijk iedere keer weer een verbinding tussen je lichaam en je geest. Je hebt geen speciale kleding nodig. Soepel zittende kleding en eventueel een handdoek zijn voldoende. Beoefen yoga op een lege maag (of een lichte maaltijd). Stel gerust vragen: daar is de docent voor. Een combinatie met een mindfulness training is trouwens ook erg leuk.

Wat is Power Yoga?

Power Yoga is een aangepaste westerse vorm van Ashtanga Vinyasa yoga. In deze tak van yoga ligt de nadruk op een dynamisch en ritmisch samengaan van adem en beweging. Het is een vorm van hatha yoga en is al 1500 jaar oud. Via lichaamsoefeningen en ademhalings- en ontspanningstechnieken leer je controle te krijgen over je lichaam. De lichaamsoefeningen bestaan uit houdingen of asanas die heel precies en in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd. Zo ontstaat een flow van bewegingen op het ritme van de in- en uitademing. Door dit regelmatig te oefenen zullen de bewegingen steeds makkelijker en soepeler gaan. Dan kun je ‘meer in het moment’ zijn doordat je minder hoeft na te denken over wat je precies aan het doen bent. Power Yoga wordt met name beoefend om lekker actief bezig te zijn. Het is in feite een mix van cardio, kracht, flexibiliteit en een klein stukje filosofie.

Voor wie is het geschikt?

Bij Yoga heb je misschien al gauw een wat suf imago. In die zin is Power Yoga een ontzettend leuke mix van enerzijds workout en anderzijds het vinden van je eigen identiteit. Bij veel sportscholen kun je een gratis proefles volgen. Zo kom je er snel genoeg achter of het iets voor jou is.

Waarom is Power Yoga zo leuk om te doen?

Power Yoga verbetert je figuur, het verbetert je houding en het verbetert je huid. Je voelt je gezonder en prettiger en het maakt je krachtiger, flexibeler en energieker. Power Yoga werkt diep door en in die zin heeft het dezelfde werking als andere vormen van yoga. Yoga is niet slechts een bewegingsleer, maar werkt ook mentaal en emotioneel. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat yoga rust en evenwichtigheid geeft en dat yoga je concentratie verbetert.

Moet je een bepaald niveau hebben?

De lessen zijn vaak open voor alle niveaus. Beginners zijn van harte welkom. In het begin is yoga misschien moeilijk, maar je kunt de beoefening altijd aan je eigen niveau aanpassen. Je bent met yoga alleen met jezelf bezig. Er zit geen enkel aspect van competitie of concurrentie in. Drink veel water na de les. Dit bevordert de afvoer van toxines en het lichaam zal zich sneller herstellen.

Thuis yoga beoefenen?

Wil jij graag thuis aan de slag met yoga? Er zijn verschillende online yoga cursussen waar je uit kunt kiezen. Je ontvangt dan al het benodigde lesmateriaal en instructiefilmpjes om vanuit huis aan de slag te gaan. Het voordeel is dat het een stuk laagdrempeliger is, en veel goedkoper dan op locatie. De basistechnieken zijn prima via een internetcursus te leren. Wil je (power) yoga op een hoger niveau beoefenen? Dan adviseren wij wel om naar een school te gaan.

Dit is een heel fijn gastartikel geschreven door Hans van Maaltijdbox.org. Dankjewel voor je bijdrage!