Episode 4; Waarom jij de aangewezen persoon bent om je dromen waar te maken

Toch liever lezen?

Goedemorgen, middag, avond; wanneer je ook luistert, leuk dat je weer luistert naar de Goals on Heels podcast! Dit is alweer episode 4 en vandaag wil ik het met je hebben over waarom jij de uitgelezen persoon bent om je dromen waar te maken.

Focus op wat jij zelf vindt.

We laten ons te vaak tegenhouden door alles wat anderen van ons zouden kunnen zeggen, vinden of denken. Maar uiteindelijk zijn dit allemaal dingen die we onszelf voorhouden en die niet eens gegrond zijn. Waarschijnlijk denken anderen niet eens aan jou en onthouden ze al helemaal niet dat ene rare ding wat jij laatst tegen ze hebt gezegd. Kun jij überhaupt nog de flaters herinneren van jouw omgeving? Het is echt niet zo dat anderen die niet slaan, je onthoudt ze gewoon niet om een paar redenen; je bent harder voor jezelf dan voor anderen dus je vergeeft de fouten van een ander gemakkelijker dan die van jezelf. Je bent daarnaast ook veel meer gefocust op jezelf dan op anderen en trust me; dat zijn anderen ook. Probeer daarom los te laten wat anderen van je kunnen denken en focus op wat jij zelf vindt.

Loslaten

Als je hebt losgelaten wat anderen van je denken, kun je gaan denken aan hoe je kunt werken aan je dromen en hoe je deze kunt waarmaken. Laat daarbij ook je eigen beperkende gedachten los; want daar kom je niet mee verder. Realiseer je ook dat je makkelijker denkt aan de negatieve dingen dan aan de positieve dingen die goed zouden kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld eens aan de dingen die je overkomen waar je niet om vraagt; een lekke band, een vlek op je favoriete shirt of net in die ene trage rij bij de supermarkt staan. Als dit je overkomt denk je dan; natuurlijk overkomt mij dit weer of denk je dan; tja, het is wat het is. Grote kans dat je denkt dat het natuurlijk jou weer overkomt.

Waarom denken we dan niet bij positieve dingen die ons gebeuren; natuurlijk overkomt mij dit? Dan schuiven we het altijd af op andere mensen of omstandigheden. We nemen niet de verantwoordelijkheid voor de leuke dingen die gebeuren, vaak omdat we bang zijn om arrogant gevonden te worden, daar heb je háár weer. Maak er een punt van voor jezelf om ook de kleine overwinningen toe te eigenen en gewoon te zeggen; ja dat heb ik voor elkaar gekregen!

Jij bent de enige die jouw dromen kan waarmaken op jouw eigen manier.

Niet je buurvrouw, je vriendin of die ene vage kennis; jij bent de enige die jouw exacte gedachtes denkt. Jij hebt je hele leven aan ervaringen, kennis en vaardigheden en de vaardigheden of kennis die je nog mist kun je aanleren. Er is geen enkele reden waarom jij je dromen niet zou waarmaken.

Maar waarom nou jij? Waarom moet jij je dromen waarmaken? Omdat niemand anders het voor je gaat doen. Jij hebt je droom om een reden gekregen; het is iets wat je plezier brengt en er is altijd iemand die er behoefte aan heeft. Wees niet bang om fouten te maken, want dat hoort bij het leerproces. Fouten maken is zelfs geweldig leuk om te doen. En zoals ik al zei; niemand herinnert zich over een paar maanden nog welke fouten je hebt gemaakt, maar hooguit wat je hebt bereikt in de tijd dat je bezig bent. Dus wacht niet langer en begin. Vandaag nog!

Stop met vergelijken!

Als je kijkt naar wat anderen hebben bereikt de afgelopen tijd en wat jij ook graag zou willen bereiken, bedenk dan eens welke stappen jij zou kunnen zetten om daar ook te komen. Vergelijk jezelf dan niet dat jij veel minder ver bent, maar kijk verder dan het (eind) punt waar zij nu staan. Daar is ook een hele reis aan vooraf gegaan, dat gebeurde ook niet overnight. Het is niet eerlijk tegenover jezelf en tegenover hen om de beide punten met elkaar te vergelijken, maar kijk naar de stappen die jij zou kunnen zetten om ook naar dat punt toe te werken. Vraag hen om advies; welke boeken hebben zij gelezen, welke podcasts luisteren zij, welke video’s kijken ze op YouTube?

Ga je voorbeelden niet klakkeloos kopiëren, maar leer van hen en pas het toe zoals het bij alleen jou past. Volg je eigen pad, jij bent wie jij bent. Mensen zitten te wachten op jou en niet op een kopie van een ander. Volg je eigen reis, luister naar het advies van anderen en doe ermee wat voor jou goed voelt.

Plannen, plannen, plannen…

Werken aan je droom is ook een stukje planning. Want wanneer je zegt dat je ergens geen tijd voor hebt, zeg je eigenlijk dat het geen prioriteit is. Laten we als voorbeeld sporten nemen; als jij graag wil afvallen, aankomen, gezonder of fitter wil worden, dan zal daar ook een stukje sporten bij komen kijken. Als je dit heel graag wil, dan maak je daar tijd voor. Wil je het niet graag, dan zijn er 1001 dingen die eerst moeten voor je naar de sportschool gaat. Je werk of je bedrijf, je klanten, je kinderen, vrienden, familie of netflix; al deze dingen hebben dan voor jou op zo’n moment meer prioriteit.

Naast mijn kinderen en man was sporten voor mij een grote prioriteit anderhalf jaar geleden, ik wilde fitter worden en sportte 3 tot 4 keer in de week intensief. Toen ik mijn eigen bedrijf startte werd dit mijn nieuwe prioriteit en  ging ik steeds minder (en uiteindelijk niet meer) sporten. Nu heb ik het maken van een planning goed onder de knie en is er weer tijd voor; sporten is samen met mijn gezin en bedrijf één van mijn prioriteiten geworden.

Geen tijd is geen prioriteit

Vervang het woordje geen tijd eens door “het is geen prioriteit” en maak een nieuwe top 3 van dingen die écht belangrijk voor je zijn. Zo zie je vanzelf waar meer tijd naartoe zou moeten gaan in je planning en wat je dus ook wat minder zou kunnen doen. Geen tijd is dus geen prioriteit. Woensdag 5 september geef ik om 20.00 uur s avonds de online masterclass Creëer meer tijd, waarin je in een uur tijd alles leert over effectief plannen waarbij je nog wel ruimte houdt voor flexibiliteit. Je kunt je inschrijven via de website.

Voor nu ben ik erg benieuwd welke stap jij gaat zetten om jouw dromen waar te maken!

Ik spreek je de volgende keer,

Doei!