Episode 5; Hoe weet je of je de verkeerde kant op vliegt?

Toch liever lezen?

Deze vijfde episode nam ik op naar aanleiding van een idee wat ik heb gekregen tijdens een busrit naar een afspraak. Ik keek naar buiten door het raam en ik zag daar een beestje. Dat beestje vloog constant tegen het raam, tik tik tik en wilde overduidelijk naar buiten. Dat het een flink uithoudingsvermogen had was wel duidelijk, want ondanks dat het keer op keer niet lukte, probeerde hij het opnieuw en opnieuw. Telkens opnieuw vloog hij tegen het raam aan in een poging om naar buiten te komen. Wat hij niet besefte, was dat de deuren van de bus zo nu en dan achter hem open gingen en hij zo gemakkelijk naar buiten kon vliegen. De deuren waren niet constant open, maar telkens lang genoeg dat hij (had hij achter zich gekeken) ruim de tijd had om naar buiten te vliegen.

En terwijl ik naar het beestje kijk besef ik dat het heel erg lijkt op wat we zelf als mensen ook doen. We zien iets wat we heel graag willen bereiken en zijn bereid om daar voor te vechten. Door te gaan tot het bittere eind. Maar wat nou als we, net als het beestje, telkens tegen iets aan vliegen wat we niet zien? Wat we niet begrijpen, maar wat ons wel tegenhoudt om onze droom te bereiken. Dat we eigenlijk steeds bezig zijn om een pad te volgen, wat ons exact de andere kant op stuurt van waar we naartoe zouden willen. We zijn ervan overtuigd dat we de goede kant op gaan, terwijl we toch elke keer tegen het obstakel blijven botsen. Hoe weet je nou of het pad wat je kiest, het juiste pad is?

Bepaal je pad vooraf

Met een goed plan van aanpak kun je ervoor zorgen dat je on track blijft. Dit klinkt misschien als een hoop werk en gedoe vooraf als je gewoon zin hebt om te beginnen. Maar probeer het te zien als de bouw van een huis. Wanneer je zonder bouwtekening aan de slag gaat en gewoon begint met waar je zin in hebt, dan eindig je misschien met je toiletpot op je aanrecht en scheve muren; niet ideaal. Als je fundering niet goed is en je doelloos aan de slag gaat, weet je niet meer welke kant je op gaat. Bovendien is de kans gewoon vele malen groter dat je halverwege opgeeft omdat je niet ziet waar je naartoe aan het werken bent. Super zonde natuurlijk als je wel met een mooi plan bezig bent!

Hoe schrijf je een goed plan van aanpak?

  1. Begin met het opschrijven van je doel; weten waar je naartoe gaat werken is onwijs belangrijk, het zorgt voor motivatie, inspiratie en geeft je meer redenen om het vol te houden.
  2. Schrijf op wanneer je je doel wil bereiken én hoeveel tijd je daarvoor vrij wil maken. Een doel zonder deadline blijft een concept.
  3. Stel je hebt een doel gesteld wat je over een jaar wil hebben gerealiseerd. Breek dit jaar dan op in maanden en schrijf per maand welke stap je gezet moet hebben om je doel dichterbij te halen
  4. Vervolgens breek je de maanden op in weken en doe je hetzelfde
  5. Begin dan bij de eerste week en schrijf per dag uit welk sub-doel je hebt, welke stappen je moet zetten en wat je daarvoor nodig hebt.
  6. BEGIN!

Wat ook een prettige werkwijze is, is een 12 weken plan schrijven. Je zult merken dat je door jezelf minder tijd te geven, je effectiever omgaat met datgene wat je wilt bereiken. Je ziet ook dat je in een kortere tijd ook heel veel kunt waarmaken; zolang je jezelf ertoe zet om het werk te doen wat je moet doen. Zonder plan weet je niet waar je naartoe vliegt en heb je ook geen idee of je nog on-track bent. Met een plan werk je stap voor stap gericht aan je doel en leer je dat ALLES mogelijk is.

Ik ben super benieuwd naar je plan van aanpak en laat het me weten als je nog vragen hebt!

Tot de volgende keer!

Schrijf je in voor de gratis Focus Course!

Leer van 24 tot 28 juni om met meer zelfvertrouwen de keuzes te maken die 1000% bij jou passen.

Yes je hebt je ingeschreven!