Episode 7; Hoe je kunt solliciteren als een pro

Toch liever lezen?

Deze episode wil ik je overladen met tips om succesvol te solliciteren. Want solliciteren is een vak apart en eigenlijk heb je er zowel in loondienst als wanneer je freelancer bent mee te maken. Vaak krijgen we als advies om ons beste beentje voor te zetten als we gaan solliciteren en uit te zoeken wat het bedrijf precies wil horen. En natuurlijk zit daar een kern van waarheid in, want het zou stom zijn om ergens te solliciteren en jezelf niet van je beste kant te laten zien. Maar waar het vaak fout gaat, is dat je ergens in het sollicitatieproces jezelf uit het oog verliest en alleen nog maar focust op het binnenhalen van de baan of de opdracht.

Ik hoor te vaak bij vrouwen dat ze er álles voor over hebben om die baan binnen te harken en dat zij zichzelf anders voordoen dan zij zijn. Het enige wat je hiermee wint, is een baan waarbij je continu energie verliest om dit imago hoog te houden en dat je uiteindelijk niet gelukkig wordt van je werk. Dit komt ook regelmatig omdat we op het moment van het schrijven van de brief, eigenlijk niet goed weten waar we nu eigenlijk solliciteren en waar het bedrijf nu echt voor staat. Dit is wat bij mij gebeurde bij mijn allereerste “echte baan” bij een bank; ik dacht te solliciteren op een functie waarbij ik de bank zou adviseren in het gebruik van social media, maar het bleek te gaan om het adviseren van klanten via social media. Tijdens de gesprekken kwam dit uiteindelijk naar voren, maar omdat ik graag een baan wilde ben ik ervoor gegaan en uiteindelijk had ik een baan waar ik letterlijk ziek van werd. Inmiddels heb ik hiervan geleerd en wil ik dit voor jou voorkomen, vandaar dat ik deze tips nu voor je op neem.

Vooraf:

 1. Heb heel duidelijk welke baan je wilt en wat jij belangrijk vindt in een bedrijf.
 2. Onderzoek of het bedrijf ook echt bij je past, vraag rond en bel eventueel het bedrijf op met vragen vooraf.
 3. Bedenk waar jij over 5 jaar zou willen staan en of deze functie in jouw meerjaren plan past.

Als het bedrijf en de functie bij je past, dan kun je door naar de volgende stap, namelijk het schrijven van de brief.

In je brief:

 1. Wees 100% eerlijk en jezelf
 2. Geef voorbeelden uit werk wat je eerder hebt gedaan wat je sterke kanten laat zien
 3. Begin niet met de standaard zin, maar wees creatief

Tijdens het gesprek:

 1. Bereid je voor; check linkedin van je gesprekspartner en zoek overeenkomsten
 2. Welke waarden van het bedrijf spreken je aan en waarom?
 3. Bedenk minimaal 5 vragen die je zou willen stellen en stel er zeker 1
 4. Kleed je voor de functie die je zou willen, maar draag alleen waar jij je prettig in voelt
 5. Kom te vroeg; maar niet veel te vroeg. Zorg ervoor dat je ongeveer een kwartier van te voren aanwezig bent.
 6. Vraag door wanneer ze iets vertellen over het bedrijf; zijn de werktijden écht flexibel, hoe is de sfeer; kortom past het bedrijf ook echt bij jou?
 7. Glimlachen, zit rechtop en kijk je gesprekspartner aan. Geef geen slap handje, maar houd de hand van je gesprekspartner even stevig vast en zeg daarbij je voor en achternaam. Herhaal ook de naam van de persoon tegenover je zodat je deze goed onthoudt; mensen houden van hun eigen naam.

Na het gesprek:

 1. Verwacht niet direct een reactie, maar na een week mag je er zeker zelf achteraan vragen als je geen andere tijd hebt afgesproken.
 2. Bij een afwijzing; je was waarschijnlijk niet de juiste persoon voor de functie of ze hebben iemand gevonden die nog beter in het profiel past. Als jij 100% jezelf bent geweest, dan kun je beter afgewezen worden als er geen match is dan dat je aangenomen wordt op iemand die je niet bent.

Op Instagram heb ik ook nog jullie tips gevraagd en de beste tips waren:

 1. Wees niet te bescheiden als het om salaris gaat
 2. Zorg dat je vroeg komt, proef de sfeer en begin daarover in het gesprek (over de koffie beginnen werkt ook heel goed)
 3. Jezelf zijn en je niet beter voordoen dan je bent
 4. Altijd zorgen dat je zelf ook een inhoudelijke vraag kunt stellen

Wat is jouw allerbeste sollicitatie tip?