Episode 9; Deze 6 dingen moet je écht doen voor het einde van het jaar

Toch liever lezen?

Hey hallo wat leuk dat je weer de Goals on Heels Podcast leest. We zitten alweer in het laatste kwartaal van 2018 en dat is een perfect moment om even te reflecteren op wat je afgelopen kwartaal hebt gedaan, maar óók om even terug te kijken naar de dromen en doelen die je aan het begin van het jaar voor jezelf hebt opgeschreven (als je dat tenminste hebt gedaan). Dit en nog 5 andere dingen wil ik met je bespreken wat je zéker nog moet doen voor het einde van het jaar.

Welke dingen je écht moet doen voor het einde van het jaar

 1. Reflecteren
  Het eerste om dit laatste kwartaal te doen is dus reflecteren op het afgelopen kwartaal en de andere twee kwartalen. Waarom; om te kijken wat er goed is gegaan en waar je eventueel van kunt leren. Alles wat je doet heb je (als het goed is) met de allerbeste intenties gedaan en het ene ging beter dan het andere. Wat ging er bijvoorbeeld mis en is dat iets wat je anders kunt doen of gewoon beter helemaal niet meer kunt doen? Door je fouten niet te zien als falen, maar als iets om van te leren is elke ervaring waardevol. Bekijk ook de doelen die je aan het begin van het jaar voor jezelf hebt gesteld; heb je ze al bereikt, ben je er nog goed mee bezig of ben je ze gaandeweg een beetje vergeten? Dit is het moment om die doelen weer even top of mind te krijgen en er vol voor te gaan.
 2. Financiën
  Waarvan ik ook overtuigd ben dat je het echt moet doen dit jaar, is je financiën goed onder de loep nemen. Kijk kritisch naar je uitgaven van het afgelopen kwartaal en schrap wat niet meer nodig is. Denk hierbij aan apps op je telefoon waar je maandelijks voor betaalt, verzekeringen voor producten die je helemaal niet meer hebt of dingen die je regelmatig in de supermarkt koopt maar vervolgens nooit gebruikt. Verspilling op welke plek dan ook is zonde. Bekijk ook de inkomsten die je hebt gehad de afgelopen tijd, waar komt het vandaan, kun je het (als je dat wil)opschalen of zijn er misschien dingen waarvan je had verwacht dat het winstgevend zou zijn maar kun je daar net zo goed mee stoppen? Let ook op eventuele uitstaande leningen die je onnodig geld kosten. Heb je bijvoorbeeld voldoende op je spaarrekening staan, maar tegelijkertijd ook een lening; dan kun je misschien een deel van je lening afbetalen zodat je minder rente betaalt. Heb je weinig zin om je financiën te doen, of maak je je zorgen; dan is dit JUIST het moment om er naar te kijken.
 3. Tijd organiseren
  Het derde wat je dit kwartaal écht eens aan moet pakken, is het organiseren van je tijd. Als je nog vaak in de stress zit om deadlines die gehaald moeten worden of je kunt nooit de dingen doen die je wel op je prioriteitenlijst hebt staan, dan is het tijd om daar ruimte voor te maken in je agenda. Kijk net als bij je financiën kritisch naar de tijd die je uitgeeft en waar je die aan uitgeeft. Zijn het dingen waar je echt gelukkig van wordt? Of doe je dingen die helemaal niet bijdragen aan jouw geluk en dat van je omgeving? En geef jij jezelf wel voldoende ruimte in je agenda om even bij te komen, of om flexibel te kunnen zijn met je planning? Creëer rust en ruimte in je hoofd door alles op papier te zetten. Als je het lastig vindt om aan de slag te gaan met het maken van een duidelijke planning, dan kun je vanaf 1 november meedoen aan de e-course Effectief Plannen, de link hiervoor zal ik onder deze episode plaatsen. In deze e-course krijg je 7 dagen opdrachten, vragen en tips om effectiever met je tijd om te gaan én ontvang je de Papertime Werkplanner thuis. De e-course kost normaal gesproken €47,- maar ter introductie kun je nu meedoen voor maar €37,- ex btw.
 4. Ontspullen
  Waar je dit kwartaal ook mee aan de slag kunt gaan is het ontspullen van je huis. Vaak hebben we helemaal niet door welke dingen we allemaal hebben verzameld die we niet (meer) gebruiken. Door meer ruimte in je omgeving te creëren heb je ook meer rust en ruimte in je hoofd. Ruim op, maak schoon en doneer wat je niet meer nodig hebt. Dit betekent niet alleen maar spullen, maar ook administratie, papierwerk, boeken die je nog wilde uitlezen ook daadwerkelijk uitlezen etc. etc.
 5. Doelen stellen
  Bedenk ook alvast de doelen die je voor volgend jaar zou willen stellen. Wil je gaan werken aan je gezondheid, heb je een droom die je volgend jaar wil waarmaken of is er een reis die je wil gaan maken? Bedenk dan dat je dit kunt uitstellen tot januari volgend jaar of er nu al een begin voor kunt maken. Maak bijvoorbeeld een visionboard voor 2019, schrijf voor jezelf op hoeveel geld je nodig hebt om je droom waar te maken of je reis te doen; bekijk wat je nu alvast kunt doen om het volgend jaar makkelijker te maken om je dromen en doelen te behalen.
 6. Vergeef je fouten
  Vergeef jezelf en wees dankbaar voor alles wat er al is gebeurd dit jaar; ook als er voor jouw gevoel weinig dingen zijn om dankbaar voor te zijn. Het feit alleen al dat je hier nu bent en tijd hebt om dit te lezen, de lessen die je het afgelopen jaar hebt mogen leren en de dingen die je hebt bereikt hoe klein ze misschien ook zijn; dit zijn allemaal overwinningen. Vier de dingen die goed zijn gegaan en bedank degenen om je heen die een impact op jouw leven hebben gemaakt. Dit kunnen vrienden of vriendinnen zijn, familieleden, mensen die je online hebt leren kennen of zelfs beroemdheden. Neem de tijd om ze een kaartje, een appje of een mail te sturen om ze te bedanken voor de positiviteit die ze in je leven hebben gebracht. Dit voelt niet alleen fijn voor jou, maar zij zullen ook blij verrast zijn ook als ze dit niet direct tegen je zeggen.

Dit zijn de 6 dingen die je dit jaar écht nog even zou moeten doen om 2018 met een knal af te gaan sluiten. Ik ben jou in ieder geval onwijs dankbaar dat je naar deze episode hebt gelezen en ik ben super benieuwd wat jij dit kwartaal nog gaat doen!

Ik spreek je de volgende keer weer!