We laten ons te vaak tegenhouden door alles wat anderen van ons zouden kunnen zeggen, vinden of denken. Maar uiteindelijk zijn dit allemaal dingen die we onszelf voorhouden en die niet eens gegrond zijn. Waarschijnlijk denken anderen niet eens aan jou en onthouden ze al helemaal niet dat ene rare ding wat jij laatst tegen ze hebt gezegd. Kun jij überhaupt nog de flaters herinneren van jouw omgeving? Het is echt niet zo dat anderen die niet slaan, je onthoudt ze gewoon niet om een paar redenen; je bent harder voor jezelf dan voor anderen dus je vergeeft de fouten van een ander gemakkelijker dan die van jezelf. Je bent daarnaast ook veel meer gefocust op jezelf dan op anderen en trust me; dat zijn anderen ook. Probeer daarom los te laten wat anderen van je kunnen denken en focus op wat jij zelf vindt.

Loslaten

Als je hebt losgelaten wat anderen van je denken, kun je gaan denken aan hoe je kunt werken aan je dromen en hoe je deze kunt waarmaken. Laat daarbij ook je eigen beperkende gedachten los; want daar kom je niet mee verder. Realiseer je ook dat je makkelijker denkt aan de negatieve dingen dan aan de positieve dingen die goed zouden kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld eens aan de dingen die je overkomen waar je niet om vraagt; een lekke band, een vlek op je favoriete shirt of net in die ene trage rij bij de supermarkt staan. Als dit je overkomt denk je dan; natuurlijk overkomt mij dit weer of denk je dan; tja, het is wat het is. Grote kans dat je denkt dat het natuurlijk jou weer overkomt.

Waarom denken we dan niet bij positieve dingen die ons gebeuren; natuurlijk overkomt mij dit? Dan schuiven we het altijd af op andere mensen of omstandigheden. We nemen niet de verantwoordelijkheid voor de leuke dingen die gebeuren, vaak omdat we bang zijn om arrogant gevonden te worden, daar heb je háár weer. Maak er een punt van voor jezelf om ook de kleine overwinningen toe te eigenen en gewoon te zeggen; ja dat heb ik voor elkaar gekregen!

Met het werkblad kun je aan de slag met de manier waarop je tegen jezelf praat om zo te leren werken aan je zelfvertrouwen. Kom je er niet uit of heb je toch nog vragen? Mail me je vragen op marloes@goalsonheels.nl