Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik niet veel fotoboeken heb. Begrijp me niet verkeerd, ik vind foto’s (laten) maken onwijs leuk en ik koester de herinneringen zeker. Ik heb gewoon geen geduld om heel uitgebreid een foto album te gaan maken. Het staat ook totaal niet op mijn prioriteitenlijstje, dus ik denk er simpelweg niet aan. Toch kreeg ik laatst een mailtje van Fotofabriek of ik een fotoboek wilde maken. Zij hebben namelijk software waarmee je super snel een fotoboek kunt maken. Dat wilde ik wel proberen, dus maakte ik het mijn missie om in 10 minuten (of minder) een mooi album te maken. Challenge accepted!

Snel een fotoboek maken

Een fotoboek maken in minder dan 10 minuten, kan dat überhaupt? Daar kan ik heel kort een antwoord op geven; JA. Vorig jaar zijn we met ons gezin op vakantie geweest naar Denemarken en toen hebben we prachtige foto’s gemaakt met de camera van mijn schoonouders. Die foto’s leenden zich dus perfect voor het maken van een album. Overigens zaten er ook prachtige foto’s bij die we op een canvas zouden kunnen laten drukken, maar wellicht dat we dat een andere keer doen.

Het selecteren van de foto’s was het meeste werk, want eigenlijk zou je elke foto wel willen vereeuwigen in een boek. Toch is het me gelukt om in een razend tempo de aller mooiste foto’s te kiezen; ik heb hier vooral gekeken naar het allereerste gevoel wat een foto bij me oproept. Is het Joy? Dan komt hij in het boek. Is het geen Joy? Dan niet. Dankjewel Marie Kondo 🙂

Een mooie indeling maken

Waar ik met het maken van een fotoboek altijd tegenop keek, was het maken van een mooie indeling. “Vroeger” drukte je de foto’s af en deed je die in van die plastic insteekvakjes. Niet perse veel om over na te denken dus, maar met de fotoboeken zoals je die nu kunt maken is de keuze enorm. Wat het wel een stuk makkelijker maakt zijn de automatische indelingen waar je uit kunt kiezen bij Fotofabriek. Dan staat er heel duidelijk bij hoeveel foto’s je ervoor moet aanleveren en het programma doet de rest.

Ik koos een thema wat past bij vakantiefoto’s, uploadde de foto’s, verschoof in totaal 3 foto’s en klaar! In nog geen 2 minuten had ik het album af en kon ik (na de preview) aangeven dat hij verzonden mocht worden. Easy peasy! Nog geen 2 dagen later lag het album al op de mat en ik ben er oprecht heel erg blij mee. De kwaliteit van de afbeeldingen is heel hoog, de foto’s zijn super scherp afgedrukt en ook voelen de pagina’s lekker stevig aan. En dat voor ongeveer 10 minuten werk!

En nu…

We overwegen om dit jaar weer op vakantie te gaan naar Denemarken, maar in verband met Covid-19 zijn we daar nog niet 100% zeker van. Maar áls we gaan, dan wil ik zeker weer veel foto’s maken én gaan we weer een mooi boek maken bij Fotofabriek!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fotofabriek. Ik geef in dit artikel uiteraard wel mijn eigen mening en visie weer.