De snelste manier om gedemotiveerd te raken is door jezelf te vergelijken met iemand anders. En laat dit nou net iets zijn wat we allemaal regelmatig doen! We zien (vaak via social media) dat iemand een fantastisch en succesvol leven leidt en wij willen dat dan ook. Ten minste, hier betrapte ik mezelf regelmatig op. Bij dit vergelijken vergeten we dat de foto’s en verhalen op social media vaak een veel positiever beeld geven dan wat de werkelijkheid is én het aller belangrijkste: we vergeten dat die andere persoon een totaal andere weg heeft bewandeld dan wij zelf. Net zoals je geen appel met een speelgoed auto gaat vergelijken, zou je ook jezelf niet met een ander moeten vergelijken; het zijn twee totaal verschillende dingen. 

Vergelijk je eigen begin niet met het midden van iemand anders

Dit is misschien wel het belangrijkste inzicht wat ik je wil meegeven in dit verhaal; jouw begin is niet te vergelijken met het midden van iemand anders! Toen ik mijn eerste challenge organiseerde was ik super trots dat ik 40 deelneemsters had, maar toen ik later van iemand anders hoorde dat zij er 80 had en van nóg iemand anders dat zij er zelf 700(!) had was ik opeens niet meer zo trots. Daarbij vergat ik dat allebei die onderneemsters dit al (veel) langer deden dan ik en bovendien, dit waren niet hun eerste challenges! Dit is dus gewoon niet met elkaar te vergelijken. Zo gaat het vaak ook op social media: jij begint misschien net met afvallen en volgt daarom een aantal fit girls via Instagram. Het lijkt alsof het hen ontzettend gemakkelijk af gaat, maar zij doen het gewoon al veel langer dan jij. Zij hebben in het begin waarschijnlijk ook struggles gehad, maar die zie je niet online.

Don’t be fooled by the rocks that I got

Jennifer Lopez zong het al in 2002 (I’m still, I’m still Jenny from the block zing jij ‘m nu ook stiekem mee 😉 ) maar laat je niet gek maken door alles wat er shined op het internet; niet alles is goud namelijk. Op het moment waait er wel een soort golf van “eerlijkheid” over het internet, maar ik weet nog goed dat ik een no-make up look bekeek op Instagram en toch begon te twijfelen over die veel te dure pot gezichtscrème. Een foto op internet is 9 van de 10 keer bewerkt, de I woke up like this foto’s met een veel te ongekreukt gezicht vliegen je om de oren en ja, wanneer er een foto van de huiskamer gemaakt wordt is die kamer ook vaak eerst even opgeruimd. Tja, ik ruim mijn huiskamer ook even op voor er bezoek komt dus ik snap het wel. Maar vergelijk jezelf niet met deze super staged foto’s, want niemand is perfect. Ook je Insta-crush niet.

Van vergelijken word je ongelukkig

Ik weet niet of jij dit vroeger ook had, maar als je met Sinterklaas een cadeautje kreeg waar je super blij mee was en een vriendinnetje kreeg iets anders (wat je nooit eerder had gewild) leek dat opeens veel leuker dan hetgeen wat je zelf had gekregen. Het groene monster kwam om de hoek kijken en al snel was je eigen cadeautje niet goed genoeg meer. Iets waar je eerst blij mee was, maakte je nu opeens ongelukkig doordat je het vergeleek met iets van iemand anders. Dit lijkt misschien heel kinderachtig, maar je doet het ook als je je eigen leven vergelijkt met dat van een ander. Er is altijd wel iets wat iemand anders beter kan dan jij en dat zijn de dingen die je er dan snel uitlicht. Maar zelf kun jij ook een hoop dingen die iemand anders niet kan. Dus stop met vergelijken en kijk eens in de spiegel.

Only compare me to me

Vergelijk jezelf alleen nog maar met jezelf, om te kijken hoeveel je bent gegroeid en om te zien welke kant je op wil gaan. Blijf niet hangen in het verleden, maar verleg je grenzen wanneer je ziet wat je aankunt. De enige graadmeter ben je zelf. Natuurlijk kun je nog wel naar anderen kijken ter inspiratie, maar probeer de verleiding van het vergelijken te weerstaan en laat het bij bewonderen. Kijk welke stappen iemand anders zet die jouw droomleven leidt en kijk hoe jij dit kunt integreren in je eigen leven. Mediteert iemand elke dag een half uur, maar heb jij net ruimte voor 10 minuten? Probeer het dan 10 minuten. Kijk wat voor jou werkt en doe dat. Leef je eigen droomleven, op jouw eigen voorwaarden.

Wat ga jij niet meer vergelijken met een ander?