WOEHOE! Jij gaat starten met ondernemen

He jij daar, ondernemer! Wat tof! Je hebt besloten om een eigen bedrijf te gaan starten. Maar kun je nu al door de bomen het bos niet meer zien? Ik begrijp het! Bij het starten van een bedrijf komt er zo onwijs veel kijken dat het logisch is dat je nu even niet meer weet wat je moet doen. Ik neem je mee op de reis die ondernemen heet en vertel je stap voor stap waar je aan moet denken.

In deze blog vertel ik je waar je in eerste instantie aan moet denken vóór je ook maar iets gaat doen met of aan je bedrijf.

Rechtsvorm

Er zijn 10 verschillende rechtsvormen waaronder je jouw bedrijf kunt inschrijven. Let hierbij goed op of je een bedrijfsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid wilt. Rechtspersoonlijkheid geeft aan of je met je privévermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden van jouw bedrijf. Bij een eenmanszaak is dit bijvoorbeeld het geval. Maak jij schulden en gaat jouw bedrijf failliet? Schuldeisers kunnen dan jouw privévermogen aanspreken om de schulden te voldoen. Dit is natuurlijk maar één voorbeeld, er zijn nog 9 andere opties dus verdiep je goed in de rechtsvormen voor je naar de Kamer van Koophandel gaat. Uiteraard kan ik je hierbij adviseren.

Handelsnaam

Een bedrijf kan natuurlijk niet zonder naam. Veel zzp’ers (eenmanszaken) gebruiken hun eigen naam als bedrijfsnaam. Je kunt ook kiezen voor een naam die bekend maakt wat je met jouw bedrijf doet. Denk aan het bedrijf van Marloes. Goals on Heels. Bij deze naam krijg ik meteen de ‘link’ naar doelen stellen op hakken. Dus Marloes helpt vrouwen met doelen stellen en deze te behalen. Bij zo’n bedrijfsnaam is het meteen duidelijk wat iemand doet. Mijn bedrijfsnaam daarentegen zegt niet meteen wat ik doe. Veritas Advies -> Veritas is de Romeinse godin van de waarheid. Maar als je dat niet weet, dan zal Veritas je niet direct iets zeggen. Daarom heb ik de slogan ‘Fixes your legal stuff’ bij mijn bedrijfsnaam in het logo staan. Zo valt in één oogopslag op dat Veritas iets met juridische zaken te maken heeft. En uit mijn beeldmerk kun je dat natuurlijk direct achterhalen. Het beeldmerk gebruik ik niet op mijn website, maar wel op social media.

Let er bij handelsnamen op dat je geen naam voert die door iemand anders al in gebruik is. Namen zoals Coolblue, H&M, Coca Cola etc. zijn allemaal auteursrechtelijk beschermd. Doe dus goed onderzoek en kijk of jouw gewenste handelsnaam al in gebruik is. Dit doe je in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en bij het BOIP (Benelux-Bureau voor de Intellectueel Eigendom).

Inschrijving Kamer van Koophandel

Als je dan de rechtsvorm hebt bepaald en weet welke naam je wilt en kunt gebruiken is het tijd om naar de Kamer van Koophandel te gaan! WOEHOE! Voordat je naar een vestiging van de KvK gaat, is het belangrijk om eerst een online afspraak te maken. Je geeft dan alle informatie over jouw aankomende bedrijf door en de KvK gaat kijken of die gegevens aan alle voorwaarden voldoet. De inschrijving kost €50,- en zijn -in principe- de eerste kosten die je als je bedrijfskosten kunt opvoeren. Zodra jouw bedrijf is ingeschreven en je na jouw afspraak bij de KvK weer buiten staat, mag je jezelf ondernemer noemen. Uiteraard zitten daar nog wat voorwaarden aan, maar dat vertel ik in een andere blog wanneer ik het ga hebben over de Belastingdienst 😉

Voor nu; mega-gefeliciteerd. Je bent ondernemer!

Heb jij nog vragen over het juridisch fundament van jouw bedrijf? Neem dan zeker een kijkje op de website van Esmeralda!

Meer lezen over ondernemen? Lees dan het artikel Ondernemen vanuit vertrouwen