Van kind af aan hoor je “Kindjes die vragen worden overgeslagen”. Misschien heb je zelf kinderen en zeg je het ook regelmatig. We leren hiermee dat het niet netjes is om te vragen en dat je moet afwachten tot je iets krijgt. Natuurlijk is het fijn als je kinderen geduldig zijn en niet zeuren om dingen die ze niet krijgen, maar ergens om vragen als je het echt graag wil is iets totaal anders.

Wanneer je niet vraagt om wat je wil, verwacht je eigenlijk van een ander dat zij je gedachten lezen of spontaan met het idee komen om iets te doen. In sommige gevallen gebeurt dit ook, zoals dat je partner je ’s avonds vraagt of je een kopje koffie of thee wil of bijvoorbeeld dat iemand spontaan een cadeautje voor je meeneemt waar je heel blij mee bent. Maar dit zijn vaak gebruiken die erin gesleten zijn of je hebt onbewust kenbaar gemaakt dat je iets graag zou willen hebben (bijvoorbeeld heel enthousiast een boek aanwijzen wanneer je met een vriendin in een winkel bent).

Op veel meer vlakken worden je gedachten niet gelezen als het gaat om wat je wil; promotie maken op werk, het maken van een reis naar een specifieke bestemming of het starten van je eigen bedrijf. Zonder kenbaar te maken dat je deze dingen graag wil, gaat er waarschijnlijk vrij weinig gebeuren. Door wél te vragen om wat je wil, of in ieder geval duidelijk te maken dat het op je wensenlijstje staat, kunnen anderen om je heen je helpen, steunen of aanmoedigen.

Ergens om vragen betekent niet dat je hebberig bent, of ondankbaar, egoïstisch, materialistisch of wat dan ook; het laat juist zien dat je weet wat je wil en zelfverzekerd genoeg bent om het te vragen. Hulp vragen en accepteren maakt je niet zwak, het maakt je juist sterk en moedig. Je hoeft niet alles alleen te doen, vaak is het juist leuker om het samen te doen.

Hoe kun je dan leren om te vragen om wat je wil?

Allereerst; reset je mind als het gaat om de belemmeringen die je voelt voordat je ergens om wil vragen. Bedenk wat je tegenhoudt om je wensen kenbaar te maken. Vervolgens schrijf je voor jezelf op wat het exact is wat je wilt en waarom je het wil ontvangen. Word je er gelukkiger van als je het ontvangt? Help je er wellicht anderen mee? Gaat er een langgekoesterde wens in vervulling (en wat zorgde ervoor dat je deze wens kreeg)? Daarna kun je opschrijven hoe je je voelt als je het ontvangt en hoe een ander zich voelt als jij erom vraagt. Wees daarbij ook echt eerlijk naar jezelf; vaak denken we namelijk dat anderen veel méér denken dan ze daadwerkelijk doen. Iedereen is voornamelijk bezig met de zaken die zij voor zichzelf belangrijk vinden en als een ander jou ergens om vraagt denk je er vaak geen twee keer over. Zo kom ik eigenlijk al bij het laatste punt; uiteindelijk is jouw geluk het belangrijkste voor jou wat er is. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geluk, dus vraag om wat je wil. Zo ben je alleen afhankelijk van jezelf en hoef je niet te vertrouwen op de mind-reading skills van je omgeving 😉 Bovendien, door zelf te vragen om wat jij wil, geef je anderen ook de ruimte om te vragen om wat zij willen. Wellicht kunnen jullie elkaar wel helpen!

Ik ben super benieuwd wat jij graag zou willen en hoe je erom gaat vragen!