Waarom zou je wachten om gelukkig te zijn? De vraag lijkt misschien vreemd. Want je zit toch niet op de bank te wachten tot je een keer gelukkig bent? Je bent er misschien wel heel hard voor aan het werk. Je bent aan het plannen, schrijven, mediteren, opruimen (oh wacht, heb ik het nu over mezelf? 😉 ) en je doet alles behalve passief zitten wachten. Ik heb het inderdaad over mezelf, maar ik vermoed dat ik niet de enige ben. Constant in de weer om te werken aan je geluk. Druk, druk, druk en voor je het weet is de dag weer voorbij. Maar dan rijst de vraag; ben ik wel gelukkig?

We wachten massaal met gelukkig zijn

There, I said it. We wachten massaal met gelukkig zijn. En dan bedoel ik niet wachten in de zin dat we letterlijk stil zitten te wachten (al is dat in sommige gevallen misschien wel zo), maar we stellen het ervaren van het gevoel van geluk massaal uit. “Als ik 10 kilo ben afgevallen, dan…” of “Als ik eenmaal die leuke baan heb, dan…” of “Als ik een nieuwe garderobe heb aangeschaft, dan…”. Alles wat begint met “Als ‘dit’ dán…” is uitstel van geluk.

Nieuwsflits: Je hoeft niet te wachten om gelukkig te zijn

Het is heel gemakkelijk om gelukkig te zijn als de condities perfect zijn. Als alles precies is zoals je het zou willen. Of nouja, het lijkt heel gemakkelijk om in zo’n situatie gelukkig te zijn. In alle eerlijkheid; de perfecte situatie bestaat niet, want je vindt altijd wel iets wat beter kan. Er is altijd wel iets nieuws waar je naartoe kunt werken, wat je zou willen kopen of wat je juist kwijt zou willen. ALTIJD. Heel logisch ook, want je groeit. En met groei komt altijd verandering mee, groot of klein. En dat geeft helemaal niets, maar dit betekent wel dat je constant de ervaring “geluk” uitstelt. En waarom zou je dat doen? Waarom wachten om gelukkig te zijn?

Geluk zit overal, maar vooral in jezelf

Het is de kunst om geluk te ervaren ook als alles niet precies gaat zoals je zou willen. Want wanneer je dát kunt, dan weet je dat je jouw geluksgevoel niet meer laat afhangen van externe factoren maar dat je het van binnenuit haalt. Dat jouw geluk in jou zit. Als je dit eenmaal tot in je diepste kern, in al je vezels, kunt voelen, dan maakt het niet meer uit wat er om je heen gebeurt. Dan kan het nog zo kl*te zijn, het beïnvloedt jou niet meer. Natuurlijk voel je je dan niet constant blij en la-die-da. Je loopt niet constant met je hoofd in de wolken, met een glimlach van hier tot Tokio. Maar je bepaalt wel zélf hoe je met een situatie omgaat. Je hebt namelijk altijd een keuze.

Hoe gelukkig ben jij?