Het is alweer bijna 2 jaar geleden dat ik me heb ingeschreven bij de KvK en vandaag vond ik het tijd om met je te delen wat ik heb geleerd in 2 jaar ondernemen. Want wát een avontuur is dat geweest; ups, downs en persoonlijke ontwikkeling x 1.000.000! De stap om te ondernemen heb ik (zoals je misschien al weet) mega lang uitgesteld, maar toen ik eenmaal begon stopte ik binnen 3 maanden met mijn werk in loondienst. BAM! Dat was een sprong in het diepe. Een doodenge sprong met totaal geen zekerheid, maar het heeft me wel gebracht waar ik nu ben.

Ondernemersles #1

Je komt nergens als je geen risico neemt. Nouja, uiteindelijk kom je wel ergens; maar de kans dat je bent waar je wil zijn is erg klein. Als ik de stap niet had gewaagd om fulltime voor mezelf te beginnen, had ik nooit mijn bedrijf kunnen laten groeien op de manier dat het is gegroeid. Dingen uitbesteden is ook een risico, want je weet immers niet 100% zeker dat je de investering terugverdiend. Maar wanneer je het niet probeert, weet je ook niet of het wel zou zijn gelukt.

Ondernemersles #2

Persoonlijke ontwikkeling is key. Wil je je bedrijf laten groeien, dan helpt het enorm als je eerst in jezelf investeert. Weten wat je wil, hoe je het wil en waarom je het wil helpt je enorm om keuzes te maken die je bedrijf ook verder helpen. En extra fijn; als je dit voor jezelf weet en meeneemt in de groei van je bedrijf, dan past je bedrijf ook daadwerkelijk bij jouw ideale leven. Win-win dus!

Ondernemersles #3

Focus focus focus; zonder focus schiet je met hagel en komt er uiteindelijk vrijwel niets uit je handen. Je krijgt veel minder gedaan in de tijd die je hebt en komt altijd tijd te kort. Resultaat; altijd stress en geen groei. Zonde! Door te focussen en effectief te plannen kun je de dingen doen die je wil doen én houd je tijd over voor jezelf en je gezin.

Ondernemersles #4

Geld moet rollen. En dan bedoel ik niet dat je lukraak geld moet uitgeven, maar wees bewust wáár je je geld aan uitgeeft (de doelen die je hebt geformuleerd toen je jezelf leerde kennen). Wanneer het een doel is wat bij je past en waar jij juist van groeit, laat je dan niet tegenhouden door de €€€; geld is er om uit te geven en alleen op deze manier ga je er méér van krijgen.

Ondernemersles #5

Blijf voor jezelf zorgen. In het begin van mijn bedrijf ben ik dit helemaal uit het oog verloren. Eerst sportte ik 3 keer in de week, at gezond en zorgde gewoon heel goed voor mijzelf (en mijn gezin). Toen ik eenmaal ondernemer werd begonnen andere dingen prioriteit te worden; administratie, werk voor klanten, website etc. etc. Daarbij vergat ik dus totaal mezelf waardoor ik steeds minder energie had. Toen ik eenmaal de knoop doorhakte en weer voor mezelf ging zorgen, ging het automatisch ook beter in mijn bedrijf. Dus lesson learned.

Deze lessen van de afgelopen 2 jaar zijn zowel toepasbaar op werken als ondernemer als op werken in loondienst of thuis zijn als moeder. Het mooie aan het leven is, is dat er geen duidelijke scheiding is tussen de verschillende gebieden. Gaat het op één vlak mis, dan merk je dat op alle vlakken. Wees je dus bewust van hoe je met jezelf en je leven omgaat!

Wat ga jij meer toepassen in jouw leven?