Ik vind dat het onnodig is om werk en privé gescheiden te houden. Natuurlijk hoef je de twee ook niet persé met elkaar te mixen, maar ik denk niet dat het nodig is om een strikte scheiding aan te houden. Sterker nog, ik denk dat het onmogelijk is om de twee apart te houden. Zoals ik in een eerder blog al schreef, het draait uiteindelijk om balans. Je kunt niet je emoties van de een op het andere moment uitzetten; je neemt altijd wel iets mee.

Werk en privé gescheiden houden is niet nodig

Je kunt best thuis nog wat napraten over werk en op je werk iets delen van thuis. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je beide werelden bij elkaar betrekt je zelfs beter wordt op allebei de gebieden. Wanneer er thuis iets speelt en je deelt dat op je werk, dan kunnen je collega’s, managers of leidinggevenden er rekening mee houden. Het helpt daarnaast ook om je hart even te luchten en geeft vaak een ander perspectief. Betekent dit dan dat je alles maar moet delen? Absoluut niet, maar je hoeft je nergens voor te schamen. Als jij op een plek werkt die echt bij jou past, dan zul je alles kunnen delen. Zit je echter niet op je plek, dan zul je zien dat je veel meer binnen zult willen houden.

Verschil tussen vroeger en nu

Het lijkt wel alsof we nu strikter zijn in deze grenzen bewaken dan 20 jaar geleden. Als ik mijn vader bijvoorbeeld als voorbeeld neem, hij had vroeger ook foto’s van mijn broertje, moeder en mij op zijn bureau staan op het werk en vertelde thuis ook over werk. Om me heen zie ik nu steeds meer mensen ervoor terug deinzen om iets over privé te vertellen, maar waarom? Misschien dat het komt omdat er zoveel online te vinden is en dat veel van ons ook veel online over onszelf delen. De wereld is heel anders dan vroeger, onder andere door de komst van social media. Maar waar social media eigenlijk is ontstaan om elkaar te verbinden, lijkt het af en toe juist alsof we verder van elkaar af komen te staan…

Waarom werk en privé NIET scheiden

In sommige gevallen kan het zelfs heel goed zijn om werk en privé niet te scheiden. Daarbij denk ik dan aan de volgende situaties:

  • Je voelt meer verbinding met je collega’s en klanten als je met elkaar deelt over verschillende zaken
  • Je voelt je vrijer en gelukkiger, omdat je niet steeds hoeft na te denken over wat je zegt
  • Je kunt meer rekening houden met elkaar
  • Je kunt echt jezelf zijn op alle gebieden in je leven
  • Je wordt flexibeler in de tijden dat je werkt en dat je vrij bent, zodat je kunt zijn op de plek waar je nodig bent en waar je wilt zijn
  • Je werk wordt veel leuker (en je vrije tijd ook)

Waar ligt dan de grens?

Je hoeft echt niet alles te delen, maar dat mag wel. De grens ligt naar mijn mening bij het stuk waar jij je prettig bij voelt en zolang je je werk nog goed kunt uitvoeren. Ben je namelijk de hele dag foto’s van je kinderen en die van je collega’s aan het bekijken, dan komt er natuurlijk minder van werken terecht. Andersom geldt het natuurlijk ook. Als je thuis komt en je praat alléén maar over je werk, dan is er voor je partner/huisgenoot ook niet veel aan. Zoals je al leest, het draait allemaal om balans en het is aan jou om die balans te bepalen.

Werk en privé gescheiden houden is dus onnodig in mijn ogen. Voor mij werkt het heel goed om hierin mezelf de vrijheid te geven. Zowel als moeder, ondernemer en als in loondienst.

Houd jij werk en privé absoluut gescheiden en waar ligt voor jou de grens?

Lees meer over werk en privé in mijn vorige blog De scheiding tussen werk en privé bestaat niet.