Sinds de start van mijn bedrijf werk ik vanuit huis. Dat was in het begin behoorlijk wennen, want je kunt niet zomaar even bij iemand aan zijn of haar bureau komen kletsen, overleggen over werk gaat lastiger (zeg gerust helemaal niet) en je moet er zelf voor zorgen dat je gemotiveerd en gefocust aan het werk gaat. Want zonder te werken komt er natuurlijk ook geen geld binnen en laat dat nou net wél belangrijk zijn als je een eigen bedrijf hebt!

Maar sinds ik vanuit huis werk en mijn eigen tijden en planning bepaal heb ik ook gemerkt hoe belangrijk het is om die planning ook gewoon wekelijks te maken. In het hele begin was het namelijk verleidelijk om elke week koffie-dates te plannen. Want het is nou eenmaal onwijs inspirerend om in gesprek te zijn met andere onderneemsters, kennis uit te wisselen en op een laagdrempelige manier te netwerken. Alleen is elke week koffiedates plannen niet heel effectief, aangezien er ook gewerkt moet worden. Helemaal met een gezin met 2 kleine kinderen realiseerde ik al snel hoe waardevol mijn 3 werkdagen daadwerkelijk zijn. Zomaar een koffiedate plannen doe ik dus niet meer. Natuurlijk spreek ik nog steeds regelmatig andere onderneemsters, maar meestal op events, online via appear.in en zo nu en dan met een koffie afspraak. Maar die plan ik nu dus heel effectief op één dag tegelijk met nog een aantal andere afspraken buiten de deur.

Een van de dingen waardoor ik dus realiseerde hoe waardevol mijn 3 werkdagen zijn, is de hoeveelheid werk die een onderneming met zich meebrengt. Want het is niet alleen werken voor klanten, maar ook werken áán je bedrijf; je website bijhouden, bloggen, podcasts opnemen, social media bijhouden, marketing, nieuwe producten en diensten bedenken, administratie, noem maar op. Je hoort me overigens niet klagen, ik geniet hier enorm van. Voor mij is er niets leukers dan aan mijn bedrijf werken op welke manier dan ook. Laatst vroeg een vriend aan me wat mijn hobby’s eigenlijk waren. Alles wat ik bedacht was gerelateerd aan mijn bedrijf. Dat was ook een reflectie moment voor mijzelf; want alhoewel ik werken heerlijk vind, is het ook belangrijk om andere dingen te doen. Werken vanuit huis geeft enorm veel vrijheid, maar zorgt er ook voor dat je gemakkelijk nog even gaat werken terwijl je “vrij” bent.

Natuurlijk, ik geniet onwijs van mijn gezin en daar dingen samen mee doen. Maar naast mijn bedrijf is er niet direct iets écht voor mij. Ik zit eraan te denken om weer vaker te gaan koken en bakken, dat vond ik eerst echt heerlijk om te doen. Nu wel gezondere dingen gaan maken, want ik vond vooral spekkoek leuk om te maken. Erg lekker, niet zo gezond.

Wat ik je met dit blog wil meegeven, is dat er niets mooiers is dan werken voor je eigen bedrijf en vanuit de comfort van je eigen huis is dat erg makkelijk. Maar vergeet niet dat het ook belangrijk is om ook van andere dingen te genieten.

Werk je ook vanuit huis, maar vind jij het nog lastig om je focus te bewaren? Schrijf je dan in voor de Masterclass van 7 november, deze zit vol met tips hoe je met meer focus kunt leren werken. Kun je er niet live bij zijn, maar ben je wel heel benieuwd? Schrijf je dan alsnog in, want je krijgt een replay die nog 7 dagen terug te kijken is!