“Een dromenvanger is een traditioneel object, oorspronkelijk afkomstig van de Ojibweg, een indianenvolk uit Noord-Amerika. Vanwege de spirituele of esoterische associaties is dit voorwerp eind 20e eeuw ook in gebruik geraakt onder aanhangers van New Age-gedachtegoed.”

Als we Wikipedia letterlijk overnemen dan staat er dit over dromenvangers. En natuurlijk is dat ook zo, want van oorsprong zijn dromenvangers ook gebruiksobjecten die we (ik tenminste) tegenwoordig overal zien. Pinterest staat er vol mee, in menig interieur winkel zijn ze te koop en ook worden ze veelvuldig gebruikt in tatoeages en sieraden. Dromenvangers zijn er in alle vormen en maten, maar een Dromenvanger met een hoofdletter D is voor mij iets totaal anders geworden. Een Dromenvanger is een vrouw die durft te gaan voor wat ze wil. De een droom heeft en hem niet alleen achterna jaagt, maar hem daadwerkelijk vangt. Die bewust visualiseert wat ze wil bereiken, bekijkt welke stappen daarbij horen en die deze stappen ook zwart op wit uitplant. Een vrouw die de eerste stap durft te zetten en knopen doorhakt.

Zij blijft niet hangen in de droomfase, maar onderneemt ook daadwerkelijk actie. Ze ziet mogelijkheden en overkomt haar belemmeringen. Door stappen te blijven zetten, komt haar droom steeds dichterbij totdat ze hem kan aanraken en vastgrijpen. Ze durft altijd nóg groter te dromen en weet hoe ze deze dromen óók waar kan maken. Want alles wat je kunt bedenken, kun je ook realiseren. Een Dromenvanger durft ook om hulp te vragen wanneer zij even niet meer ziet welke stappen ze moet zetten, want dromen maak je niet alleen waar. Je doet dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Voor je omgeving én met je omgeving. Dit hoeven niet perse de mensen te zijn die in je directe omgeving zitten; vaak zijn dit juist de mensen die je van een afstandje kunnen bekijken. Je partner, vrienden of familie hebben (als het goed is) het beste met je voor en willen je beschermen, maar dit is niet altijd wat jij nodig hebt om je dromen waar te maken.

De twijfels van je directe omgeving kunnen ervoor zorgen dat je een Dromenjager blijft; altijd maar afvragen wat als en tegelijkertijd bang zijn om uit je comfortzone te stappen. Je zekerheid opgeven doe je niet zomaar, maar je dromen waarmaken vraagt wel om lef. Om keuzes te durven maken, ongeacht de consequenties. Een Dromenvanger zijn is spannend, enerverend en onwijs rewarding. Zodra je begint aan je reis voel je het verschil al.

Blijf geen Dromenjager, maar wordt ook een Dromenvanger.