Kijk eens in je agenda, zit deze vol met afspraken waar je helemaal geen zin in hebt en die je meer energie kosten dan dat ze opleveren? Waarschijnlijk zeg je dan (net als ik) te vaak ja. Door vaker nee te zeggen houd je meer tijd over in je agenda en kun je dingen doen waar je juist energie van krijgt. Nee zeggen is best moeilijk als je gewend bent om ja te zeggen. Daarom geef ik je hier wat tips over hoe je vaker nee kunt leren zeggen.

  1. Probeer niet uit te leggen waarom je nee zegt. Als je excuses gaat bedenken waarom je iets niet wilt of kunt, dan kan de ander deze vaak weerleggen. Door niet uit te leggen ontneem je de ander de mogelijkheid om te onderhandelen.
  2. Voel je niet schuldig dat je nee zegt. Je nee is niet persoonlijk bedoeld en het is helemaal niet erg om voor jezelf te kiezen. Als je ergens geen energie van krijgt, dan kun je je tijd beter ergens anders aan besteden.
  3. Experimenteer gewoon eens een keer met een week nee te zeggen tegen alles wat je niet leuk lijkt. Als je na de week merkt dat het niks voor jou is, dan kun je altijd nog ja zeggen tegen dingen.
  4. Bedenk jezelf dat nee zeggen helemaal niet onvriendelijk is. Als je overal ja op zegt creëer je druk voor jezelf en kun je uiteindelijk alles niet afmaken. Dit veroorzaakt meer teleurstelling dan van te voren een paar keer nee te zeggen en alleen te beginnen aan de dingen wat je wel kunt afmaken.
  5. Als je echt geen nee kunt zeggen, zeg dan wat anders. Bijvoorbeeld: “Het spijt me, dan kan ik niet” en blijf daar dan bij. Als je gaat uitleggen kom je weer bij punt 1, bovendien ben je iemand echt geen uitleg verschuldigd waarom je niet kunt!

Ik hoop dat je met bovenstaande tips makkelijker nee kunt zeggen en dat je hierdoor meer tijd voor jezelf krijgt. Let er wel op dat je niet in de valkuil trapt om vervolgens deze tijd weer te vullen met nieuwe ja’s, maar ga iets doen wat je zélf wilt en GENIET!

Op woensdag 5 september geef ik een Masterclass om meer tijd te creëren, waar ook leren nee-zeggen een groot onderdeel van is. Wil jij graag nog beter leren nee te zeggen tegen dingen die je niet wil doen? Geef je dan snel op!

Ben jij er 5 september bij?